Scalia oli föderaalkohtunik aastast 1986, mil ta määras ametisse vabariiklasest president Ronald Reagan.

1936. aastal New Jersey osariigis sündinud Scalia oli esimese Itaalia juurtega ülemkohtu kohtunik.

Ta oli üks prominentsemaid orginalismi pooldajaid. „Originalism“ on konservatiivne õigusfilosoofia, mille järgi tuleb USA konstitutsiooni tõlgendada sõna-sõnalt ning see on aegade jooksul muutumatu.

Kogu oma karjääri vältel kritiseeris ta avalikult geiõigusi ja abordi lubamist. Ta oli surmanuhtluse tuline pooldaja, kuid konservatiividest kolleegidega lahkarvamusel, kui asi puudutas sõnavabadust.

Ta oli tuntud oma värvika keelekasutuse ja huumori poolest.

President Obama nimetas kohtunik Scaliat erakordseks „juriidiliseks mõtlejaks“ ja „teravmeelseks meheks“.

Ideoloogiline muutus

Kohtuniku surm võib tähendada ülemkohtu ideoloogilise tasakaalu muutumist, võimaldades president Barack Obamal nimetada Scalia asemele liberaalse kohtuniku. Seni oli ülemkohtus viis konservatiivi ja neli liberaali.

Kuna presidendi valiku peab heaks kiitma vabariiklaste enamusega senat siis on vähe tõenäoline, et taoline ettepanek läbi läheb, märgib ajaleht The Washington Post.

Obama avaldas pühapäeval Scalia lähedastele kaastunnet ja kinnitas ühtlasi, et ta kavatseb täita oma põhiseaduslikku kohustust ja määrata kohtuniku kohase aja vältel. Ta märkis, et senat peab pakutud kandidaadi osas otsuse langetama õiglaselt ja viivituseta.

Ka senati demokraatide liider Harry Reid märkis, et USA kongressi ülemkojal on kohustus nimetada kohtunik ametisse viivituseta ning oleks ennekuulmatu, kui ülemkohtus oleks kohtuniku koht aasta otsa tühi.

Nimelt soovitas senati vabariiklaste juht Mitch McConnell jätta ülemkohtu uue kohtuniku valimine järgmise, 2017. aasta algul ametivande andva presidendi hoolde.