Kaljuranna sõnul nõuavad ohud kübermaailmas uuenduslikke viise küberjulgeolekuga tegelemiseks. „Valitsuse ja erasektori vahel peab olema rohkem koostööd,“ märkis välisminister ja lisas, et usalduse ja julgeoleku suurendamiseks ning ohtude ennetamiseks tuleb riikidel jagada informatsiooni erasektoriga. Välisminister Kaljurand sõnas, et tuleb leida raamistik, kus valitsus, teadlased ja erasektor saavad koostööd teha majanduslikest huvidest sõltumatus keskkonnas. “Seejuures on oluline, et küberkoostöö laieneks lisaks kaitsetööstusele ka muudesse, näiteks tervishoiu, infrastruktuuri ja transpordi valdkondadesse,” lisas ta.

Koostööd tuleb teha ka riikide vahel. Välisminister Kaljuranna arvates on oluline mõelda küberjulgeolekust globaalselt, sest maailm on üha enam ühenduses ning riigisisestest kriisihaldusmehhanismidest ei piisa. “Töötav ja usaldusväärne riikidevaheline koostöö on edu võti. Ohtudele tuleb vastu astuda tehnoloogiliste ja poliitiliste lahendustega," sõnas Kaljurand ning lisas, et informatsiooni riikide vahel jagades ning küberintsidente analüüsides suudetakse koos end paremini kaitsta rünnakute eest.

Välisminister rõhutas oma sõnavõtus, et küberjulgeolek peab saama osaks igapäevasest elust kõikidel tasanditel ning lisas, et julgeolek ei tohi olla luksuskaup, vaid peab olema kõigile kättesaadav. „Eesti on suuresti kasu saanud info- ja kommunikatsioonitehnoloogia arengutest – see on muutnud meie eluviisi,“ lausus Kaljurand ning lisas, et oluline on kindlustada, et see eluviis oleks turvaline ja usaldusväärne. "Samas ei ole küberjulgeolek eesmärk omaette, vaid eeldus info- ja kommunikatsioonitehnoloogia pakutavate hüvede kasutamiseks," lausus ta.

Münchenis toimuva julgeolekukonverentsi raames osales välisminister Marina Kaljurand eile, 12. veebruaril, arutelul “Digital Security Duet: Making European Cyber Defences More Resilient Through PPPs”, mis keskendus riikidevahelisele, aga ka avaliku ja erasektori koostööle küberjulgeoleku tagamisel. Täna, 13. veebruaril võttis välisminister Kaljurand osa küberjulgeoleku normidele keskendunud arutelust „Cyber Security Norms and Attribution”.

Täna on välisminister Kaljurannal plaanis Münchenis kohtuda Makedoonia välisministri Nikola Poposkiga.

Münchenis toimuv julgeolekukonverents on iga-aastane Atlandi-ülene olulisim julgeoleku- ja välispoliitika foorum. Konverents toob sel aastal kokku üle 20 riigipea ja valitsusjuhi, paljud kaitse- ja välisministrid üle kogu maailma ning kümned üleilmsete suurettevõtete juhid.