Naise postitus muutis paljud seda lugenud emad väga murelikuks, sest kolmekuusele lapsele üksnes mehu või mahla andmine on ebapiisav. Samas oli grupi 2700 liikme seas ka neid, kelle meelest teab iga ema ise, kuidas oma lapse eest hoolitseda. Mitmed arvasid aga, et naisest tuleks lastekaitsele või politseile teatada.

Üks ema andiski postitusest teada lastekaitsele. Haapsalu sotsiaalosakonna lastekaitse spetsialist Külli Sööt kommenteeris Delfile, et temani jõudis seoses naise postitusega küll üks teade, kuid rahvastikuregistri andmete järgi ei ela naine Haapsalu linnas. Sööt kinnitas, et edastab talle laekunud info naise elukohajärgsele lastekaitsetöötajale.

Delfi võttis ühendust ka postituse teinud naisega, kes hakkas enda sõnul lapsele mehu andma neli päeva varem ja pole piimasegu andmist lõpetanud. „Minu teada pole keelatud hakata lapsele varakult lisatoitu andma,“ ütles naine. „Kui viimane kord käisime arstil, siis ta ütles, et võib hakata vaikselt uusi maitseid proovima,“ lisas ta. Ilmselt ei täpsustanud arst, mida ta uute maitsete all silmas peab ja nii oli postitusele järgnenud tagasiside naise jaoks üllatav. Siiski ütles ta, et annab nüüd lapsele edasi piimasegu ning mehusid taas siis, kui laps on kuuekuune.

Hinnatud lastearst Adik Levin ütles Delfile, et mehu on liiga vara anda ka pooleaastasele lapsele. Lastearst soovitas mahla andmist edasi lükata ning ütles ka, et see ei ole toit ja et see on teisejärguline.

Ema reedese postituse all hakati ka kommenteerima, et pooleteise aasta eest võeti naiselt kohtuotsusega ära tema esimese, 3,5-aastase lapse hooldusõigus ja lapse eest hoolitseb nüüd tema isa. Väidetavalt oli osa probleemist ka toona sarnane. „Ta esimesel lapsel lubas seitsmekuuselt šokolaadi süüa… ja kirjutas ka veel, et pool tahvlit sõi ära ja tema ei hakka keelama, kui ise sööb,“ meenutas üks grupi liige.

Levin kommenteeris ema säärast seisukohta sõnadega, et last tuleb kasvatama hakata juba teda planeerides. „Kui keegi mõtleb, et kui laps aastaseks saab, siis ma hakkan teda kasvatama, siis on õige aeg ammu läinud,“ sõnas Levin ja õhutas vanemaid käituma mitte lapse eelistuste, vaid vajaduste järgi.

Imikule üksnes mehu andmine tooks arsti kinnitusel kaasa tervisehädasid. Esmalt võib Levini sõnul lapsel probleeme tekkida seedimisega. „Kui seedetrakt hakkab n-ö vingerpusse tegema, siis hakkab ka tema immuunsüsteem, kaitsebarjäär kannatama,“ lausus Levin. Arst soovitas nii väiksele lapsele anda rinnapiima, millest laps saab üle 20 aine, mis kaitsevad organismi.

Kuus kuud peab laps saama ainult ema piima.
dr Adik Levin

Levini sõnul peaks kolmekuune laps sööma ainult rinnapiima. „Kuni kuus kuud peab ta saama ainult ema piima, vett ka ei ole vaja anda, kuna ta saab kõik kätte oma ema piimast,“ kinnitas Levin, kelle sõnul ei saa vaid umbes 1–1,5 protsenti naisi oma last rinnast toita. Probleemi, et ema lihtsalt ei taha last rinnast toita, on Levini sõnul samuti väga harva ette tulnud, Eestis on motivatsioon last rinnast toita päris kõrge.

Ometi antakse lastele ka kunstlikke segusid, mida Levin rinnapiimaasendajaks aga ei nimetaks. „Rinnapiimaasendajat ei ole olemas! Rinnapiima ei saa keegi asendada. On olemas kunstlik toit, mis ei ole üldse võrreldav ema piimaga,“ rääkis Levin ja lisas, et kui ema annab nii väiksele lapsele kunstlikku segu, siis tuleks välja selgitada, milles on probleem. „Ta peaks minema mõne nõustaja juurde, et teda aidataks, sest ta tegelikult lapse suhtes käitub väga valesti,“ kommenteeris Levin imikule kunstliku segu andmist.

Kui aga lisatoidust rääkida, siis seda tuleks Levini sõnul lapsele andma hakata alles alates seitsmendast elukuust. „Mina ei soovita purgitoite osta,“ rõhutas Levin ja lisas, et tuleks valmistada ise püreesid, eelistades Eesti toitu ja alustada juurvilja-, mitte puuviljapüreedest.

Lastekaitse seadusest tulenevalt on iga inimese kohustus abi vajavast lapsest teatada. Kuidas seda teha, saad lugeda õiguskantsleri kantselei koostatud juhendist.