Kehtiv riigikogu liikme staatuse seadus keelab riigikogulasel olla samal ajal linna- või vallavolikogu liige. Seadusemuudatus kaotaks selle piirangu ning viiks sellest tulenevalt sisse vajalikud muudatused ka kohaliku omavalitsuse korralduse seadusesse, teatas riigikogu.

„Keelu kaotamisel on positiivne mõju – ühelt poolt kohustab see volikogus olevat riigikogu liiget olema kohaliku elu ja kohalike probleemidega väga hästi kursis ning see muudab ta teadlikumaks ja informeeritumaks riigikogu liikmeks,“ ütles põhiseaduskomisjoni esimees Kalle Laanet. „Teisalt toob riigikogu liige endaga volikokku kaasa teistsuguseid teadmisi ja infot ning ta muudab seeläbi volikogu teadlikumaks ja informeeritumaks.“

Põhiseaduskomisjon otsustas algatada riigikogu liikme staatuse seaduse ja kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse muutmise seaduse eelnõu üksmeelselt.

Eelnõu näeb ette ka seda, et riigikogulasest volikogu liikmele ei maksta tasu volikogu tööst osavõtu eest. Samuti ei või volikogu esimehe või aseesimehe ametikoht olla palgaline, kui sellel kohal on riigikogu liige.

Ette nähtud seadusemuudatused jõustuksid eelnõu kohaselt 2017. aasta 16. oktoobril ehk kohaliku omavalitsuse volikogu valimistele järgneval päeval.