Lähis-Idasse saadetakse üle 1600 Briti sõjaväelase, et harjutada mõõtmetelt Iraaki sissetungiga võrreldavat operatsiooni esimest korda enam kui aastakümne jooksul, vahendab Daily Telegraph.

Jordaanias toimuva logistilise sõjamängu eesmärk on tagada, et Briti armeel oleks endiselt võimekus paisata 30 000-line tankide ja meeste üksus kriisitsooni kus iganes maailmas, vaatamata viimase viie aasta suurtele eelarvekärbetele riigikaitsevaldkonnas.

USA väejuhid ütlesid eelmisel aastal, et neid paneb muretsema, et kärped riigikaitses tähendavad, et Suurbritannia ei ole enam võimeline saatma diviisisuurust väeüksust liitlasoperatsioonile, nagu ta tegi 2003. aastal Iraagis.

Jordaaniasse viiakse üle 300 sõjaväesõiduki ning logistika, meditsiini-, luure- ja pommieksperdid harjutavad suure sõjalise ekspeditsiooni toetamist.

„See ei ole Islamiriigi-vastane õppus. Kui üldse millestki, siis käib jutt rohkem meie valmisolekust ühineda USA-ga Ukrainas kui Süürias,“ ütles Briti armee allikas. „Need ei ole sedasorti jõud, mille kohta te ootaksite, et need veerevad Alepposse, et võidelda kamba džihadistidega.“

Jordaania edelaosa kõrbes toimuv õppus on suurim omalaadne pärast 2001. aastat, kui Briti vägedel oli suurõppus Saif Sereea Omaanis.

Sõjaväelased on pärit kolmest Ühendkuningriigi diviisist ja Force Troops Command’ist ning harjutatakse „sõjatandrile sisenemise taktikaid“, mis sisaldavad saabumist vaenulikku piirkonda, välihaigla ülespanemist ning keemiliste ja bioloogiliste relvadega ümberkäimist. Julgeoleku tagavad Duke of Lancasteri rügemendi sõdurid.

Eelmisel kuul laaditi Southamptoni lähedal asuvas Marchwoodi sõjasadamas laevale MV Anvil Point üle 80 sõjaväesõiduki, sealhulgas soomustatud Mastiffid, mis viiakse Jordaania Punase mere äärsesse Aqaba sadamasse.

„Iga-aastane õppus Jordaanias annab Briti armeele proovile paneva keskkonna, kus kinnitada oma võitlusvalmidust kuni 30 000 sõdurist koosnevate soomusjõudude kohale viimiseks ja toetamiseks kus iganes maailmas,“ ütles Briti armee ametlik esindaja.