"Ilmselgelt arusaamade ja väärtushinnangute konflikt erinevatest kultuuridest pärit inimestega on väga tõsine teema. Kui me räägime kasvõi koraanist ja prohveti tavast, siis ilmselgelt võivad olla meil kinnipeetavateks inimesed, kes järgivad neid traditsioone väga tõsiselt. Ja need traditsioonid ja väärtused ei pruugi olla kuidagiviisi kooskõlas ei meie korralduste ega meie korraga ja sealt on konfliktid lihtsad tekkima," ütles Harku kinnipidamiskeskuse juhataja Pärtel Preinvalts saates ETV saates "Kahekõne".

Preinvaltsi sõnul ei ole erinevate kultuuride kokkupõrkumine ainult Eesti probleem. "Meil on hästi lihtne Eestis, sest selliseid inimesi on vähe ja nad pigem kohtuvadki kinnipidamiskeskuses."

Kinnipidamiskeskuse juhi sõnul viibivad Euroopasse saabunud inimesed oma vaadete, kultuuri- ja religioosse taustaga sellises kultuuriruumis, mis tegelikult ei pruugi jagada neid samu vaateid, väärtushinnanguid ja religiooni, mida nemad.

Preinvalts leiab, et kindlasti on kvoodipagulased nõus meie kombeid ja väärtusi austama, kui need väärtused mingil viisil nende omadega kattuvad. "Sest pahatihti, kui me räägime islamikultuurist, siis need väärtused, tõekspidamised ja arusaam õigest ja valest tähendab seda, et kui nad võtavad meie omad üle, siis nad peavad loobuma enda omast," selgitas ta.

"See ei ole küsimus sellest, kas nad loobuvad mingisugusest kultuurikillust, vaid see võib tähendada seda, et nad peavad loobuma sellest, mis neil on pühakirjas kirjas, ja sellest, kuidas prohvet Muhamed käitus. Me ei saa seda vähetähtsustada," märkis Preinvalts.

See ei ole küsimus sellest, kas nad loobuvad mingisugusest kultuurikillust, vaid see võib tähendada seda, et nad peavad loobuma sellest, mis neil on pühakirjas kirjas, ja sellest, kuidas prohvet Muhamed käitus.

Tema sõnul on meil seda hästi raske mõista, kuivõrd me esindame sekulaarset riiki ja ühiskonda, kus kirik ja riik on teineteisest kaugel. "Nad ei ole meil väga tihedalt seotud kultuuri ja poliitikaga. Islamis on religioon, kultuur ja poliitika üks. Neid on praktiliselt võimatu käsitleda eraldi. Ja seal on konflikt kindlasti," tõdes Preinvalts.

Samas kutsus Harku kinnipidamiskeskuse juht üles mõistlikkusele. "Äärmiselt oluline on see, et me ei vihkaks pimesi. See hirm, mis on tulnud teadmatusest, eskaleerub täna vihana. Vihana eskaleerub ta sellepärast, et inimestel on mingid seisukohad ja need ei ole pagulaste või välismaalaste poolt. Neil inimestel oleks justkui vaja ennast kusagile kanaliseerida. Kui see kanaliseeritakse lihtsalt mõteteks, on see kõik okei. Kui sellele mõttele pannakse juurde veel füüsiline pool, käega katsutav pool, pannakse toime midagi, millel on kriminaalsed tunnused, siis kahjuks see teadmatus lõppeb sellega, et inimesed pärast kahetsevad," rääkis Preinvalts.