Gorbatšovi sõnul haaras Putin ebaseaduslikult võimu ning ta arvab, et kui valimised oleksid vabad, oleks Venemaal palju rohkem opositsiooni. Julgeolekujõudude domineerimine on Gorbatšovi sõnul vastuvõetamatu, vahendab EurActiv.

Seitsme ja poole minutilise intervjuu alguses ütleb Gorbatšov, et Putin valitseb isiklike sõprade kaudu, koos sõpradega koolist, koos inimestega, kellega ta mängis samal tänaval jalgpalli.

„Minu jaoks on see isiklike suhete stiil vastuvõetamatu,“ ütleb Gorbatšov Raadio Vabaduse veebilehe peatoimetajale Ljudmila Telenile.

Teleni märkusele, et selle tõttu pole Putinit reedetud, Gorbatšov aga reedeti, vastab viimane, et Putin on reetnud rahva, haarates oma kätte riigi vara, teeseldes reforme. Gorbatšov lisab, et autoritaarsete režiimide ja diktatuuride naasmine toimub üle maailma.

Gorbatšovi sõnul kehtib see ka Venemaa kohta. Ta leiab, et Venemaa puudulikud institutsioonid aitavad kaasa omavolile ja kuritarvitamisele.

„Meie juhid armastavad juhtida manuaalselt,“ ütleb Gorbatšov.

Küsimusele miks vastab Gorbatšov: „Sest nad ei ole valitud.“

Gorbatšovi sõnul muutusid valimised pärast 1990. aastat Venemaal vähem vabadeks kui need olid nõukogude ajal. 1996. aasta presidendivalimistel võitis Gorbatšovi väitel tegelikult kommunist Gennadi Zjuganov, mitte Boriss Jeltsin.

Ajakirjanik ütles Gorbatšovile, et Putin oleks valimised, millest ta osa võttis, niikuinii võitnud.

Gorbatšov vastas, et kui valimised oleksid olnud vabad, oleks Venemaal olnud palju tugevam opositsioon ning olukord riigis oleks olnud täiesti erinev ja palju tervem.

Küsimusele, kuidas vältis tema omal ajal Venemaa kalduvust autoritaarsusele, vastas Gorbatšov, et see sõltub riigi eesotsas oleva inimese isiksusest ja riigi juhtimise kogemusest.

„Neil on erinev kogemus, käsitsijuhtimise kogemus. Ja hirmu abil valitsemise,“ ütles Gorbatšov ja tsiteeris Vene julgeolekuametnikku Viktor Tšerkessovit, kelle sõnul on praegune süsteem tšekistlikku tüüpi.

„Julgeolekustruktuuride ülimuslikkus, nende ülemäärased eesõigused poliitiliste asjade otsustamisel ja inimeste ellu sekkumisel on vastuvõetamatud, on liialdatud,“ ütles Gorbatšov. Tema sõnul vajab Venemaa uut valimissüsteemi, mis annaks inimestele tõelise õiguse valida.

Ajakirjanik väitis selle peale, et kõigil järgnevatel presidendivalimistel võidaks sel juhul Putin.

„Ma ei öelnud seda,“ vastas Gorbatšov ja kordas, et on vastu süsteemile, kus kaks inimest otsustavad kõige üle. „Mul on nende pärast häbi. Nad käituvad ebasündsalt. Nagu poleks ühiskonda, nagu poleks põhiseadust, valimissüsteemi. Nad otsustavad kõik omavahel. Triumviraat. Aga kui palju meid on, 140 miljonit? See ei meeldi mulle. Aga nemad arvavad, et on kodumaa päästjad.“