President Ilves keskendus oma europarlamendi täiskogu ees peetud sõnavõtus välis- ja julgeolekupoliitikale ning digiarengule rõhutades vajadust olla riikidena üksteisega solidaarne, mitte vanduda alla otsustavalt kõlavatele populistidele ning otsustavalt tegutseda.

Strasbourgis Euroopa Parlamendi plenaaristungit külastav president Toomas Hendrik Ilves esines enne suures saalis kõne pidamist ka neile eurosaadikutele, kes olid huvitatud Ilvese kaasjuhtimisel valminud maailmapanga arenguaruandest „Digitaalsed dividendid“.

Eurosaadiku Kaja Kallase modereeritud üritusele kogunes umbes 50 europarlamendi saadikut ja ametnikku.

Ilves rõhutas saadikutele kõneledes sama, mida ka Washingtonis aruannet esitledes: digitaalse ühisturu puudumine tekitab Euroopa mahajäämust. Probleemiks, on see, et Euroopa riigid, kes on digiteemal kõige kehvemas seisus, ei ole selle valdkonnaga tegelemisest kuigi huvitatud.

Kuulati väga huvitatult ja Ilves esines soravalt, kuigi teda vaevab hetkel külmetushaigus. Seda kasutas ta osavalt ära selleks, et rääkida Eesti digiretseptist ja selle puudumisest Prantsusmaal.

Saalist tuli Ilvesele küsimusi ettearvatult neilt, kes digivaldkonnas tugevamad: Soome, Rootsi ja Eesti.

Samuti kohtub Eesti riigipea Euroopa parlamendi presidendi Martin Schulziga ning Euroopa parlamendi mitmete mõjukate poliitikutega.

Presidendi kõnet saab eestikeelse sünkroontõlkega vaadata europarlamendi kodulehel ja eestikeelne otseblogi ilmub aga otse siia.