Leedu peaprokuratuuri prokurörid alustasid Vilniuse ringkonnakohtus süüdistusakti ettelugemist 1991. aasta 13. jaanuaril Vilniuses toimunud traagiliste sündmuste kohtuasjas, vahendab Leedu Delfi.

Moskvas elavale 92-aastasele Jazovile esitati süüdistusted sõjakuritegudes ja inimsusevastastes kuritegudes. Süüdistatavat kohtusaalis ei ole, teda esindab Leedu riigi määratud advokaat.

Süüdistuse järgi moodustas Jazov organiseeritud grupi koos nüüdseks juba surnud Nõukogude tegelaste, tollase siseministri Boriss Pugo, KGB esimehe Vladimir Krjutškovi ning Nõukogude Liidu kommunistliku partei keskkomitee sekretäri ja poliitbüroo liikme Oleg Šeniniga.

Leedu prokuratuuri teatel tegutses Jazov teades, et Leedu oli kahe maailmasõja vahel iseseisev ning kuulutas 1990. aasta 11. märtsil välja iseseisva riigi taastamise.

Süüdistusaktis öeldakse, et Jazov andis koos oma kaasosalistega teistele ametiisikutele käsu valmistada ette plaan Leedu võimude kinnipidamiseks ning strateegiliselt tähtsate objektide nimekirja koostamiseks, mis kuulusid hõivamisele.

Kuritegeliku plaani elluviimise käigus alustati 1991. aasta 11. jaanuaril sõjaväelaste abil Nõukogude Liidu agressiooni ja relvastatud konflikti Leedus. Selleks loetakse rünnakud Vilniuses ja Alytuses. Palju tähelepanu on pööratud ajakirjandusmaja hõivamisele.