Üks teade kummalise tulekera kohta tuli Laitsest, kus lugeja binoklit appi võttes nägi kolme põlevat objekti, mida ta pidas kosmoseprügi põlemiseks. „See ei olnud kindlasti meteoriit, see
liikus liiga aeglaselt,” märkis lugeja. Teine teade tuli Ruilast, kus lugeja nägi tulekera, mis põles mitu minutit. „Vahepeal läks pilve taha, siis ilmus jälle välja ja suur tulejutt oli taga.”

„Ma arvan, et see viitab kas mingisugusele kosmilisele ruumi sisenemisele atmosfääri, midagi ilmselt laguneb ja põleb,” kommenteeris Volke esmalt. „Kosmiliste objektide algkiirus on atmosfääri sisenedes väga suur ja nad hõõrduvad põlema, mistõttu see käib hästi ruttu – sekundites. Kui ta kestab kümneid sekundeid, siis on hoopis teine rida. Siis peaks täiendavat infot hakima,” lisas ta.

Selleks, et hinnata, millega täpsemalt tegu oli, oleks Volke sõnul vaja rohkem infot selle kohta, kuidas põlevad kerad välja nägid. „Atmosfääri sisenedes nii meteoorsed kui kosmosetehnoloogia jätavad põledes pikale venitatud koonla ja sellise valge särava põleva saba mulje – ta kerana esineb harva,” märkis Volke. Meenutame, et üks teatajatest mainis saba, kuid teine mitte.

Samuti märkisid ju lugejad, et tulekera liikus aeglaselt, mis Volke sõnul vihjab, et tegu ei pruukinud olla ei meteoriidi ega kosmoseprügi põlemisega, niisiis tekib küsimus, mis see veel sai olla. Volke hinnangul on võimalikud ka militaarsed variandid. „Kui laskmiste käigus lastakse midagi alla või midagi katsetakse või lõhatakse näiteks kaugjuhtimise teel: mingid üles viidavad objektid, mis distantsilt pannakse lõhkema, siis need võivad jätta selliseid jälgi,” nentis Volke.

Ta lisas, et kui sellistest militaarsetest katsetustest ei räägita, siis võivadki need minna mõistatuste valdkonda ja loodusnähtuste kraesse. Lugeja mainitud aeglane liikumine võib Volke kinnitusel viidata sellele, et tegu oli õhupallile või droonile kinnitatud objektiga.

Kaitseväe peastaabi pressiesindaja nooremleitnant Roland Murof ütles Delfile, et kaitseväel midagi sellist, mis tulekera mulje oleks võinud jätta, Laitse ja Ruila lähedal eile ei toimunud.

Volkeni jõuab teateid säärastest põlevatest objektidest umbes korra kuus ja väga haruldane eilne juhtum tema jaoks seega ei ole. „Keskkonnas ikka toimub midagi huvitavat, kas siis inimtegevusest ... droone on praegu hästi palju ja kuna sinna saab kinnitada külge, siis droonivaatlus pidevalt kasvab,” lisas Volke.

Nädala eest nähti valguskera ka Lõuna-Soomes, kus Hämeenlinna ja Lahti linna lähedale kukkus tõenäoliselt meteoriit, mille langemist nägi umbes 300 inimest. See tulekera lendas kiiresti ja langemise ajal oli kuulda ka mürinat, mis viitab helibarjääri ületamisele.

Hea lugeja, kui sinagi nägid eile õhtul kummalist tulekera, siis jaga oma muljeid aadressil vihje@delfi.ee või rahvahaal@delfi.ee.