"Pärast õigusliku analüüsi tegemist usume kindlalt, et on põhjust edasi kaevata," ütles ITF-i meremeeste üksuse juht Dave Heindel 26. jaanuaril India laevakaitsjate kohtuotsuse kohta portaalile IHS Fair Play.

"Edasikaebamise kulud plaanitakse katta eri rahastusallikatest. Me loodame, et mugavuslipu riik Sierra Leone aitab samuti laevakaitsjaid," rääkis Heindel.

12 meremeest ja 23 kaitsjat arreteeriti Tamil Nadu osariigi politsei poolt 18. oktoobril 2013. aastal, kui relvastatud kaitsjate alust süüdistati illegaalselt India territoriaalvetesse sisenemises, kaasas deklareerimata relvad, ja ebaseaduslikus tankimises.

Pärast rohkem kui kaheaastast kinnipidamist, mõistis kohus Briti, Eesti, India ja Ukraina kodanikest laevakaitsjad 11. jaanuaril vangi.

Madurai kõrgem kohus otsustas 2014. aasta juulis, et USA päritoluga eraturvaettevõttele AdvanFort kuuluva laeva meeskond ei ole rikkumisi toime pannud. Ülemkohus tühistas otsuse ja saatis selle tagasi magistraadikohtusse.

Will Watson, kes oli AdvanForti president ajal, mil meeskonna vahistamine toimus, on väitnud, et relvad, mida kasutati piraatide tõrjumiseks, olid seaduslikult ostetud ja registreeritud. Ettevõte ütles IHS Fair Play'le 11. jaanuaril, et ettevõte vaatab kohtuotsuse läbi ja kaalub võimalusi.

Mõned mereturvalisuse ettevõtted käsitlevad Seaman Guard Ohio juhtumit majandusharu kahetsusväärse "allakäigu" sümptomina. Oleme praegu olukorras, kus piraatluse juhtumid on pidevalt vähenenud, aga ettevõtete hulk, kes palkavad relvastatud julgeolekujõude, on kasvanud.

"Minu arvates polnud need 35 isikut traagilisel moel teadlikud selle firma tegevuse suuremast mõjust," ütles ühe esimese mereturvalisusele spetsialiseerunud ettevõtte Nexus Consulting Groupi asutaja Kevin Doherty.

"See on omane majandusharule, mis nõuab inimestelt surmavate otsuste tegemist, mis põhinevad paljude riikide sadadel seadustel. Seda on väga keeruline hallata ja legaalselt teha," märkis ta.

Virginia päritolu Oshirak Group Internationali (OGI) president Alan Oshirak leiab, et Seaman Guard Ohio juhtumiga sarnastel olukordadel on potentsiaalne võimalus suurendada kohtades nagu Kagu-Aasia, kus vaidlused territoriaalsete piiride üle on tõusuteel, võimalust, et mingi kindla riigi seadused relvastatud valvurite osas võidakse ümber vaadata.

"Vältimaks keksumängu, mida paljud need meeskonnad peavad mängima, on riigid rohkem sisejulgeoleku poole liikunud. Selle asemel, et riigid rahvusvahelisi ettevõtteid palkavad, panevad lipuriigid laevadele enda kodanikke, kes on treenitud relvastatud valvuriteks," ütles Oshirak.

Arvestades AdvanForti käitumist, kus nad on oma töötajad hüljanud ja käed puhtaks pesnud, ei vääri nad selles äris eksisteerimist.

Kuna mereturvalisuse majandusharu võitleb piraatide vastaste teenuste osutamises muutuva logistikaga, on meremehed need, kes on jäetud kandma tagajärgede koormat.

"Nad on süüdi mõistetud vastutavana relvade eest, mida nad ei oleks kunagi tohtinud käsitseda," lausus Heindel Seaman guard Ohio meeskonnaliikmete kohta.

"Kuidas saab laevakokka relvade omamise eest viieks aastaks vangi mõista, kui ainsad asjad, mida ta käsitsed, olid potid ja pannid? See on ebaõiglus," leidis ta.

Heindeli sõnul on AdvanFort, kes kõige eest vastutab, mänginud reeglite, regulatsioonide, laeva registreerimise ja kindlustusega, jättes meeskonna ja relvastatud jõud segadusse.

"Arvestades AdvanForti käitumist, kus nad on oma töötajad hüljanud ja käed puhtaks pesnud, ei vääri nad selles äris eksisteerimist", vahendas Marine Sight Heindeli sõnu.

Eile teatas välisministeerium, et Indias viieks aastaks vangimõistetud Eesti laevakaitsjad esitasid India kõrgemale kohtule apellatsioonikaebuse ning ka taotluse kautsjoni vastu vabastamiseks.