Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina sõnul alustab Valga politsei tänase päeva jooksul kriminaalmenetlust süütamise paragrahvi järgi. Maani maha põlenud puitkarkassiga hoone süttimise põhjuste tuvastamiseks määratakse tulekahju ekpertiis. „Tegemist on esialgse versiooniga – ekspertiis kinnitab või lükkab ümber esialgse versiooni,“ selgitas Kostina.

Kostina sõnul tegi päästeameti inspektor tulekahjukohas vaatluse ja materjalid antakse politseile üle. Et tegemist on tõendusmaterjaliga, siis ei saa politsei ja prokuratuur hetkel avaldada, mida täpselt sündmuskohalt leiti.

Selle kohta, kas hoone oli kindlustatud või mitte, Kostinal info puudus.

Lõuna päästekeskuse kommunikatsiooniiuht Marek Kiik rääkis täna hommikul Delfile, et Bernhardil oli küll olemas automaatne signalisatsioonisüsteem, kuid seda oli kuulda ainult maja sees ja selle väga vahetus läheduses. "Kui majutusasutuses on vähemalt sada voodikohta, siis peab signalisatsioonisüsteem olema ühendatud häirekeskusega. Bernhardis oli vähem ja seega oli neil lokaalne signalisatsioon. Sellised on ametlikud nõuded, kui see ei tähenda, et omanik ei võiks ise ohutusse rohkem investeerida," selgitas Kiik, kelle sõnul ei tee ametlikud nõuded vahet sellel, kas maja on ehitatud puust või mõnest raskemini süttivast materjalist.

Samuti polnud majas sprinklerisüsteemi. "Selles osas on asi keerulisem ja oleneb projekteerimistingimustest ja üldpinnast," viitas Kiik taas sellele, et küllap peeti maja nii väikeseks, et seda mitte rajada.