Rio de Janeiro osariigi tervishoiuametnikud teatasid nädalavahetusel, et tihendavad järelevalvet võimalike sääskede paljunemiskohtade üle olümpiaareenide juures ning inspekteerivad neid mängude ajal igapäevaselt. Kui vaja, lubatakse olümpiarajatised enne mänge läbi suitsutada, vahendab Wall Street Journal.

Mängude korraldajad loodavad ka jahedamatele ilmadele ja vähesele vihmale augustis, et sääskede aktiivsus väheneks.

„Mängud toimuvad siin talvel, nii et temperatuur on paar kraadi tavalisest suvetemperatuurist madalam, niisiis on loomulikult vähem sääski,“ ütles Rio olümpiamängude pressiesindaja Mário Andrada.

Zika, dengue-palaviku ja Chikungunya viiruse levik on seni olnud kiirem kui võimude jõupingutused nende vastu võitlemisel. Zika ja Chikungunya vastu ei ole olemas ka vaktsiini.

USA olümpiakomitee esindaja Patrick Sandusky ütles, et olukorda jälgitakse hoolikalt USA nakkushaiguste ärahoidmise ja kontrolli keskuste (CDC) kaudu ning ollakse kontaktis rahvusvahelise olümpiakomitee, mängude korraldajate ja maailma terviseorganisatsiooniga (WHO). Samuti peetakse nõu troopiliste nakkushaiguste ekspertidega.

Brasiilia valitsus püüab koordineerida riiklikku kampaaniat sääskede hävitamiseks. Käiakse majast majja ja püütakse kõrvaldada seisvat vett, kus putukad paljunevad. Mõnikord saadavad inspektoreid sõdurid. Rios tegeleb sellise kontrolliga 3000 tervishoiutöötajat ning olümpia ajaks koostatakse erimeeskond võistluspaikade jaoks.

Putukahammustuste vältimine näiteks konditsioneeritud õhuga siseruumides viibides või nahka kinni kattes võib troopilises Rios raskeks osutuda.

Brasiilia võimude hinnangul võib alates eelmise aasta algusest olla Zika viirusesse nakatunud 1,5 miljonit brasiillast. Tervishoiuametnike sõnul on viirus tõenäoliselt seotud 4000 mikrokefaalsuse juhtumiga. See tähendab, et lapsed sünnivad normaalsest väiksemate koljude ja ajudega, sest nende emasid hammustasid raseduse ajal Zika viirust kandvad sääsed.

Uuritakse ka võimalikku seost Zika ja Guillain-Barré sündroomi vahel, mille puhul ründab immuunsüsteem närve, jättes ohvrid mõnikord halvatuks.

Kuigi Zika on kõige rängemini tabanud Brasiilia vaest kirdeosa, levib see kiiresti ka Rio de Janeiro osariigis, kus on alates oktoobrist teatatud 166 kahtlustatavast Zikaga seotud mikrokefaalsusjuhtumist, teatas tervishoiuministeerium.