Moskva linnakohus pikendas esmaspäeval ühe sellise isiku, Rašid Jevlojevi, vahi all hoidmise tähtaega, vahendab Kommersant.

FSB uurimisvalitsuse teatel lendas Kabardiini-Balkaari vabariigi riikliku ülikooli õigusteaduskonna lõpetanud Jevlojev 2013. aasta 1. septembril Krasnodarist Istanbuli väidetavalt teoloogilise hariduse saamiseks. Uurijate väitel sattus ta aga varsti pärast seda Süüriasse, kus sai nelja kuu jooksul eriväljaõppe terroriaktide läbiviimiseks Venemaal.

Juurdlusele lähedane allikas teatas Kommersandile, et Jevlojevi-vastased süüdistused on peamiselt üles ehitatud kellegi Islambeki ütlustele. Viimane olevat keelatud terroriorganisatsiooni Jeish al-Muhajirin al-Ansar võitleja, kes naasis Venemaale. Kommersandi allika teatel paljastas Islambek oma karistuse kergendamiseks Venemaalt pärit isikutest koosnevate rühmituste operatiivse struktuuri Süürias ja andis tunnistusi ka nende isikute vastu.

Islambeki andmetel saabus ta ise Süüria võitlejate juurde 2013. aasta veebruaris Istanbuli kaudu. Kaukaasia Emiraadi laagrit juhtis Gruusia Pankisi orust pärit Feizulla Margošvili (Salahuddin Al-Shishani). Islambeki sõnul oli laagris umbes 1500 Venemaalt pärit isikut, kes ei olnud relvastatud mitte ainult laskurrelvade, vaid ka granaadiheitjate, 23-millimeetriste õhutõrjeseadeldiste ning isegi õhutõrjesüsteemide Igla ja Strelaga. Tunnistaja sõnul elasid võitlejad asula mitmekordsetes majades 30-100 mehest koosnevates gruppides, mis olid koostatud rahvuse või „ameti“ alusel. Olid näiteks Dagestani, Aserbaidžaani ja Krimmi majad. Mehed olid jagatud terroristlikuks eriüksuseks ja lõhkajateks.