New Yorgi tänavatel möllas lumetorm hullemini kui riiklik ilmateenistus oli ennustanud, mistõttu otsustas suurlinna meer laupäeva pärastlõunal erakorralise meetmena kehtestada mootorsõidukitega liikumise keelu, mis kehtib pühapäeva hommikul kella 7-ni (Eesti aja järgi pärastlõunani). Autojuhte, kes keeldu ei järgi, „ähvardab vahistamine“, hoiatas Blasio.

Neli Hudsoni jõe ületuskohta suleti. Samuti peatati New Yorgis laupäeval kogu ühistranspordiliiklus, mis tähendab, et metroo-, linnalähirongide ega liinibussidega ei saa liikuda kuni pühapäeva hommikuni, märkis linnapea. Juba varem teatas samasugusest otsusest Washington D.C., Baltimore ja Philadelphia.

New Yorgi kuberner Andrew Cuomo ütles laupäeval, et metrooliinidel taastub liiklus pühapäeval, kui ilm seda lubab, ja lõplik otsus selle osas tehakse teatavaks kell 6 hommikul kohaliku aja järgi.

Inimestel, kes loodavad täna linna kahest tähtsamast lennujaamast, La Guardia ja J.F. Kennedy, kuhugi lennata, tuleb oma plaanid edasi lükata. Kuberner Cuomo sõnul on kõik lennud tühistatud.

Tennesseest Põhja-Carolinani juhtus maanteedel sadu liiklusõnnetusi ja tuhanded sõidukid jäid lumme kinni. Ametnike sõnul võib autode väljakaevamisega minna päevi.

Lumetorm oli napilt New Yorgi ajaloo suurim alates 1869. aastast. Riiklik ilmateenistus teatas, et Central Parkis mõõdeti keskööl lumekihi paksuseks 68 sentimeetrit. Viimati sadas nii palju lund maha 2006. aasta veebruaritormi ajal.

Kuberner Andrew Cuomo kuulutas välja eriolukorra ja soovitas inimestel püsida siseruumides. Veel üheksa osariigi kubernerid riigi idarannikul langetasid samasuguse otsuse, kui riiklik ilmateenistus teatas „potentsiaalselt halvava tormi“ saabumise eest.

Maru laius üle kogu idaranniku ja põhjustas piirkonniti üleujutusi, rebis maa küljest lahti puid ja jättis tuhanded inimesed elektrita. Torm nõudis vähemalt 18 inimese elu, nende hulgas ka Jefferson Heavneri (26) oma, kes lasti maha, kui ta läks appi oma autoga lumme kinni jäänud ärritunud juhile Põhja-Carolina osariigi maanteel, kirjutab The Charlotte Observer.

Kuid enamik lumetormi ohvreid surid, kui üritasid liikuda jäistel maanteedel või rookida lund tuulistes oludes. Viie lumerookija - mehed vanuses 61, 67, 78, 80 ja 90 – hukkumisest teatas New Yorgi osariik. Marylandis hukkus laupäeva hommikul oma maja eest lund rookinud 60-aastane meesterahvas, kes sai südameinfarkti, teatas kohalik päästeamet.

Torm seiskas elu suurriigi pealinnas Washingtonis juba reede õhtul. Linnapea Muriel Bowser soovitas sarnaselt New Yorgi meeriga pealinlastel kodudes püsida ja palus lasta tänavatel liikuda ainult hädaabisõidukitel. Bowser tõdes, et ta ei oska öelda, kaua läheb aega, et ühistransport saaks taas liikuma hakata ja normaalne elurütm taastuks.

Ameerika Ühendriikide poliitikute jaoks tähendab lumetorm samuti plaanide muutust. Türgis visiidil olnud asepresident Joe Biden oli üks neist, kelle graafik tuli ümber teha, kuna lumetormi tõttu ei olnud tal võimalik pühapäeval pealinna naasta ja tema lend suunati Miamisse. Kuberner Chris Christiel tuli teha paus presidendikampaaniasse kirdeosariikides ja naasta koduosariiki New Jerseysse. Kaitseminister Ashton Carter, kes naasis Maailma Majandusfoorumilt Šveitsis, tuli aga Washingtoni asemel suunduda Floridasse.