Manuel Valls ütles, et kui kevadel hoogustuva põgenikevooluga midagi ette ei võeta, tähendab see „Euroopa kui idee“ hävinemist, vahendab ajaleht The Telegraph. „Kui Euroopa Liit ei suuda oma piire kaitsta, sattub kogu Euroopa idee kahtluse alla. See võib hävineda, muidugi - Euroopa projekt, mitte Euroopa ise, mitte meie väärtused, kuid ettekujutus, mis meil Euroopast on, mis meie esivanematel Euroopast oli.“

Esmaspäeval kohtuvad Amsterdamis Euroopa Liidu siseministrid, et arutada erakorraliste meetmete rakendamist, et lubada liikmesriikidel esialgu vähemalt kaheks aastaks taastada kontroll oma piiridel.

Volitused on Schengeni eeskirjadega kooskõlas, kuid tähendaks enneolematu loobumisest 30-aastasest lepingust, mis võimaldab reisida ilma dokumentideta enam kui 26 erineva riigi vahel.

Meetmeid võidakse rakendama hakata tänavu maist, mil aegub senine „passikontrollimeede“. Euroopa Komisjon peab nõustuma, et välispiiridel turvalisuse tagamine on niivõrd keeruline, et kehtestada tuleb piirkontroll Schengeni sees.

Kreekat on süüdistatud suutmatuses tuvastada ja registreerida riiki saabuvaid sadu tuhandeid inimesi. Erakorralise piirikontrolli on viimase aasta jooksul kehtestanud Rootsi, Austria, Prantsusmaa, Taani ja Norra. Viimane ei kuulu Euroopa Liitu, küll aga Schengeni ruumi.

Prantsusmaa peaministri sõnul jääb Prantsusmaal kehtima Pariisi terrori järel kehtestatud eriolukord, mille alusel on taastatud ka piirikontroll, kuni terroriorganisatsiooni Islamiriik hävitamiseni. „See on täielik ja globaalne sõda,“ kirjeldas Valls võitlust terrorismiga. „Hukk ähvardab Euroopat, mitte pelgalt Schengeni ala.“

Tema sõnul on Prantsusmaa üks neist riikidest, kes toetab piirikontrollide kehtestamist ja soovib, et Euroopa Liit annaks põgenikele üheselt mõista, et nad ei saa pidada Euroopasse jõudmist enesestmõistetavaks. „Me ei saa öelda või lubada, et kõik põgenikud on Euroopasse teretulnud. Kuna sõnum, mille sisuks on „tulge, te olete teretulnud“, on selgelt provotseeriv,“ toonitas ta.