1. jalaväebrigaadi tankitõrjekompanii sõdurid näitasid relva võimekust tabada erineval kaugusel asuvaid sihtmärke.

Kokku tehti Javeliniga kaks lasku. Üks lask maksab 100 000 eurot, ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Andres Sang. Mõlemad lastud raketid täitsid eesmärgi ja tabasid neile mõeldud sihtmärke.


Sihtmärkideks olid kaitseväe keskpolügoonil kaks erineval kaugusel objekti, neist lähim 500 ning kaugem 1400 meetri kaugusel. Kummagi sihtmärgi pihta lasti üks rakett ning mõlemad lasud tabasid. Lisaks Javelinile lasid kaitseväelased sihtmärkide pihta ühe raketi tankitõrjesüsteemist Milan, mis on samuti tankitõrjekompanii relvastuses.

Javelinide kasutuselevõtuga on jalavägi saanud võimsa ja ühtlasi lihtsalt kasutatava relva, mis lisab lahinguväljal oluliselt paindlikkust ja tulejõudu," ütles 1. jalaväebrigaadi ülem kolonelleitnant Veiko-Vello Palm. "Uue tankitõrjesüsteemi väljaõppe puhul on oluline ka, et Javelini imitaator on äärmiselt tõetruu ning see vähendab lahinglaskmiste korraldamise vajadust."

Kohal olid väljasõiduistungi raames ka riigikogu riigikaitsekomisjoni liikmed.

Mõlemad Javelini tankitõrjesüsteemi käsitsenud laskjad läbisid möödunud sügisel relvasüsteemi koolituse, üks neist teenib 1. jalaväebrigaadi tankitõrjekompaniis ja teine kaitseliidus.

FGM-148 Javelin on kolmanda põlvkonna tankitõrjeraketisüsteem, mis kuulub alates 1990. aastate keskpaigast USA ja paljude teiste riikide relvastusse. Tegemist on niinimetatud "lase-ja-unusta" süsteemiga, mis suurendab kaitseväelaste ohutust ja tegevusvabadust lahinguväljal: rakett lukustub pärast väljatulistamist sihtmärgile ning sihtur ei pea raketti kuni tabamuseni sihikul hoidma.

Eesti kaitseväe relvastuses on FGM-148 Javelin alates eelmise aasta septembrist, kui Eestisse jõudsid ligi 80 Ameerika Ühendriikidest tarnitud relvasüsteemi.