Euronews küsis Ilveselt, mida ta ootab Putinilt sel aastal.

„Seda on väga raske öelda. Kaks aastat tagasi oli meil põhimõtteliselt see sõjajärgne pööre mängus Ukrainasse sissetungimise ja territooriumi ülevõtmise või territooriumi annekteerimise näol. Eelmisel aastal, 2015, nägime me tema liikumist Süüriasse, põhimõtteliselt omale tee lahti pommitamist läbirääkimistelauda lihtsalt ühepoolselt sisse minnes. Nii et võttes arvesse kaht eelmist aastat ei tahaks ma midagi ennustada,“ vastas Ilves.

Euronews küsis, kas Ilves peab Putinit endiselt sõjaliseks ohuks Eestile või peab ta Eestit piisavalt kaitstuks, nii et see ei ole enam nii.

„Noh, olukord lahinguväljal – või täpsemalt „õhus“ – ei ole muutunud. Tähendab, mida me nägime kaks aastat tagasi, oli ilma transponderiteta sõjaliste lendude dramaatiline lisandumine, mis on tohutu oht tsiviillennundusele, meil võib tekkida tõeliselt kohutav potentsiaalne kahju, ning igasugused manöövrid ja õppused otse meie piiri taga üsna ähvardaval moel, mitte ainult meile, vaid regioonile üldiselt. Mitte ainult Eesti: Rootsi, Taani, Läti, Leedu… nad kõik on kogenud seda dramaatilist lisandumist. Kindlasti, turvatunde mõttes, ma arvan, et see, mida me viimase kahe aasta jooksul näinud oleme, on see, et NATO pöörab kaugelt rohkem tähelepanu meie piirkonnale NATO liikmetena, sest kõik olid uinutatud mõtlema, et mingit ohtu ei tule. Nüüd on NATO muutmas – on muutnud – meelt.“

Ilveselt küsiti ka küberjulgeoleku kohta, kas Eesti on selle eest nüüd piisavalt kaitstud võrreldes 2007. aastaga?

„Meie siis läbi elatud küberrünnak oli nagu „koopainimese ajastu“ võrreldes sellega, mis on nüüd. Aga ma ütleksin, et küberjulgeoleku mõttes oleme me kõige turvalisemate maade hulgas maailmas, teisest küljest ei ütle see suurt midagi.“

Euronews küsis Ilveselt veel, mida ta arvab Putinist kui rahuläbirääkijast.

„Noh, sa tungid sisse Ukrainasse, sa pommitad Süüriat ja siis pommitad sa omale tee lahti läbirääkimistelauda. Kuidas saad sa olla rahuläbirääkija, kui sa oled see, kes kogu probleemi üldse algatas? Nagu ma ütlesin, sa muutud vältimatuks partneriks, sest sa oled probleemi tekitanud ja ütled siis: „Mina tekitasin probleemi, nüüd peate te minuga rääkima.“ Ma ei kasutaks siin mõistet „rahuläbirääkija“,“ sõnas Ilves.