Tsai Ing-wen ja tema Demokraatliku Progressi Partei (DPP) võttis laupäevastel presidendi- ja parlamendivalimistel kindla võidu, mis võib aga viia olukorra destabiliseeriumiseni Hiinaga, kuna kommunistlik riik eitab ametliku nimega Hiina Vabariigi eksistentsi jätkumist.

Tsai kinnitas laupäeval, et soovib oma suure naabriga häid suhteid hoida, samal ajal kui Hiina Taiwani eriesindaja hoiatas, et Peking on vastu Taiwani püüdlustele iseseisvuda ning kavatseb kaitsta oma riigi suveräänsust.

Sellegipoolest on Hiina valitsuse kontrolli alla olev meedia Tsai suhtes oluliselt vaoshoitum kui Chen Shui-biani, DPP eksjuhi vastu, märkides, et Tsai soovib säilitada rahu ja status quo jätkumist Hiinaga.

Sellegipoolest kommenteeriti Tsai võitu riigitelevisiooni vahendusel hoiatuslikul toonil, öeldes, et kui Taiwan ei jätka senisel moel eksisteerimist, tähendab see kannatusi.

Hiina kommunistliku partei ametlik ajaleht märkis oma juhtkirjas, et kui Tsai administratsioon üritab „ületada punast joont“, nagu seda üritas Chen, jõuab Taiwan „tupikusse“. „Me loodame, et Tsai võit tähendab DPP iseseisvusega seotud hallutsinatsioonide lõppu ning viib rahuliku arenguni Taiwani ja maismaa vahel,“ lisas partei hääletoru.

Taiwani esimeseks naispresidendiks valitud Tsai Ing-wen sai eilsetel valimistel 56 protsenti häältest oma rivaali hiinasõbraliku Taiwani Rahvuspartei ehk Guomindangi (GMD) kandidaadi Eric Chu ees.

Eric Chu

Hiina välisministeerium märkis Tsai võidu järel, et Taiwan on Hiina jaoks siseasi ja maailmas saab olla ainult üks Hiina, mis tähendab, et iseseisvusmeelse kandidaadi võit ega rahvusvaheline arvamus seda reaalsust ei muuda.