Euroopa Kontrollikoja kandidaadi teemat kommenteerides ütles Rõivas, et loodetavasti ei lähe selle lahenemiseks enam kaua aega. „Ma olen täiesti kindel, et nii Juhan [Parts] kui mina kui ka kõik ülejäänud koalitsiooni liikmed on veendunud selles, et valitsustöö toimib hästi ja isegi kui meil on mõned lahendamata küsimused, küllap saame nendest ka üle,“ rääkis Rõivas.

„Ma väidan, et kas või see eile tehtud otsus statistikakaubanduse võimaldamisest, selle mõju on kümneid kordi olulisem. Sellistes küsimustes peab olema peaministril kannatust võtta selleks, kui vaja, nädalaid ja suruda läbi otsus, mida ma usun, et on õige ja Eesti tuleviku huvides. [Saatejuht: sellest sai ka malaka sotsidele.] Mul ei ole vaja malakaid, millega kellegi suunas äiata, mul on vaja teha suurtes olulistes küsimustes Eestile olulisi otsuseid,“ lausus Rõivas.

„Selle sama otsuse, mis toob Eestile kümneid miljoneid tulupotentsiaalselt ja loob sadu, võib-olla isegi üle tuhande uue töökoha regiooni, nende koondatud töökohtade asemel, millest me saate alguses rääkisime [Ida-Virumaa – toim.], ainuüksi selle nimel, ma julgen öelda, võib meil paar väiksemat lahendamata küsimust üleval olla, ei ole häda midagi. Aga selge see, et ka väikestes küsimustes peab lõpuks lahendus saabuma. Me leiame selle lahenduse, võib selles päris kindel olla, ja ma usun, et kokkuvõttes saavad kõik aru, et ei ole siin mõtet liiga jäikasid positsioone lõpuni hoida. Tuleme igaüks pool sammu teineteisele lähemale ja leiame selle ühistee ka, võite selles päris kindel olla,“ kinnitas Rõivas.

Elatustasemelt on võimalik Soomele järele jõuda

Peaminister Taavi Rõivas rääkis ka Uue Põhjamaa visioonist ja ütles, et tema hinnangul on meil võimalik elatustasemelt Soomele järele jõuda. „Võtku see 10, 20 aastat, me peame selles suunas liikuma. See sõltub loomulikult sellest, kui hästi läheb Soomel, maailmamajandusest – väga paljudest asjadest. Isegi kui see ei õnnestu viie või kümne aastaga, ei tähenda see, et me ei peaks selles suunas liikuma. Ma väidan, et see on võimalik.“

„Ma tean, et [19]39. aastal oli Eesti SKP kribe võrra kõrgemal kui Soome oma inimese kohta. Ma tean, et Eesti õpilaste tarkus ja haridustase on Soome omaga absoluutselt võrreldav. Me olime muuseas Euroopa tipus, kui vaadati reaalteadustelt Eesti õpilaste ja Soome õpilaste taset, ja üldse kogu OECD-s, siis Eesti ja Soome olid Euroopa kõige paremad ja maailmas seitsme hulgas.“