„Linn ei saa mitte kuidagi aidata,“ vastas abilinnapea küsimusele, kuidas linn VKG-s koondatud inimesi aidata kavatseb. „Omavalitsus saab aidata ainult nii palju, et maksab toimetulekutoetusi neile, kelle sissetulek on alla normi selle normi, millest alates toimetulekutoetusi makstakse. See hakkab toimima siis, kui nad ei saa enam raha töötukassast. Kõigepealt nad koondatakse ja saavad mingi raha. Kui nad ei leia endale uut töökohta, siis hakkavad saama toimetulekutoetust, aga muuga linna aidata ei saa,“ selgitas ta.

Jantšenko sõnul lööb tänane koondamine Kohtla-Järve eelarvesse augu. „Meil tulevad endal probleemid, sest meil ei laeku tulumaksu nii palju, kui siis, kui Viru Keemia Grupp oleks täies ulatuses töötanud. Meil tuleb endal probleeme meie asutuste inimestele palkade maksmisega, kui nii palju inimesi koondatakse.“

Kas Kohtla-Järve linn hakkab ka siis koondama? „Ma ei tea, kas nüüd koondama, aga midagi me tegema peame, et oma kulud kokku tõmmata. Eelmisel aastal juba koondati kohutavalt palju inimesi ja meie tulumaksu laekumine oli võrreldes vabariigi keskmisega topelt väiksem. Nii et sellel aastal planeerisime 2,5%, võib juhtuda, et isegi see ei laeku meile.“

Abilinnapea sõnul hakkab eelarveauk tunda andma alles aasta teises pooles – pärast seda, kui töötukassa panustamise lõpetab. „Auk tekib teisel poolaastal, kui inimesed ei saa enam raha. Praegu nad saavad koondamisraha ja algul tuleb isegi suurem tulumaksu laekumine. Teisel poolaastal võib juhtuda niimoodi, et tulumaksu laekumine kahaneb. Peame nüüd selleks ette valmistuma.,“ selgitas Jantšenko. Mis need esimesed kohad on, kust augu lappimiseks kärpima hakatakse, Jantšenko öelda ei julgenud, sest asja alles arututatakse ja migeid otsuseid tehtud pole.

Kas linnaeelarve tuleb ümber teha? „Tegelikult ta ongi meil tehtud selle arvestusega ja konservatiivselt. Kui riik planeeris kuskil 6-7% kasvu, siis meie oleme planeerinud 2,5%. Eelmisel aastal oli meil 3,9% ja tänavu oleme arvestanud sellega, et kasv on väiksem. Meil on mingi reserv ka olemas juhuks, kui tulumaksu ei peaks piisavalt laekuma,“ viitas Jantšenko.

Täna võttis kontserni Viru Keemia Grupp (VKG) juhtkond vastu otsuse konserveerida Kiviter-tehnoloogial töötavad põlevkiviõli vabrikud nafta jätkuva märkimisväärse hinnalanguse tõttu. Selle tagajärjel kaotab töö 500 inimest.