Kui Alam-Baierimaalt saabunud reisibuss neljapäeva õhtul Berliinis riigipäevahoonest möödus ja kantsleriameti suunas pööras, alustas väike, aga häälekas meeleavaldajate seltskond skandeerimist „Merkel erru!“, kirjutab Die Welt.

Dreier tõi süürlased, keda ta oma kreisis enam majutada ei suuda, otse kantsleriameti ukse ette. Kui Dreier bussist välja astus, jooksid talle tormi kaamerate ja mikrofonidega ajakirjanikud ning meeleavaldajad karjusid „Dreier, Dreier“ ja „Landshut, Landshut“.

Dreier teatas, et helistas tee peal kantsleriametisse. Sealt oli talle kinnitatud, et organiseeritakse inimväärne vastuvõtt. Ometi pidi Dreier tunnistama, et Berliin pakub tema süürlastele ainult „hädahädamajutust“. „See näitab, et see pagulaspoliitika on läbi kukkunud,“ kommenteeris Dreier.

Kantsleriameti ees seisis Landshutist tulnud bussi kõrval ka teine, millel oli kiri „Tere tulemast Berliini“. Keegi ei tahtnud aga sellesse siseneda. Bussi kõrval peeti telefonikõnesid ja vaieldi. Kõik see kestis poolteist tundi.

Oli külm ja meeleavaldajad andsid ajakirjanikele intervjuusid. „Mul pole Pegidaga mingit pistmist, ma ei ole nats,“ ütles üks neist. Ühel mehel oli käes Iisraeli lipp. „Kui nii edasi läheb, oleme meie, juudid ja kristlased, 20 aasta pärast ise põgenikud. Seda ma kardan. Mul on lihtsalt hirm,“ ütles mees, kelle vastu tundis huvi Russia Today kaameramees. Niisiis kordas ta seda igaks juhuks veel inglise keeles.

Berliini senati esindajad püüdsid koos Dreieri ja tema kolleegidega olukorrale lahendust leida. Kantsleriametist ei andnud keegi näole. Dreier oli selle üle nördinud ning heitis Saksamaa liiduvalitsusele ette, et see püüab põgenikeprobleemi ignoreerimisega lahendada. Sealjuures ei vastuta ka Berliinis majutuse eest mitte Saksa riik, vaid Berliini liidumaa ning on sellega üsna hädas.

Pärast kaht tundi leiti vähemalt üheks ööks lahendus. Süürlased majutatakse ühte pansioni. Dreier lubas selle omast taskust kinni maksta, pärast vaatab edasi. Osa süürlastest ei tahtnud niikuinii Berliini jääda, vaid edasi Hamburgi liikuda ning mõned ka Landshuti tagasi pöörduda.