Vaatamata mitmetele plahvatustele ja tulevahetusele hukkus kolm tundi kestnud piiramise käigus rahvarohkes ostupiirkonnas vaid seitse inimest, kellest viis olid ründajad ise, vahendab Reuters.

Sellest hoolimata oli see esimene kord, kui Islamiriik on sihikule võtnud maailma rahvarohkeima moslemiriigi.

Politseiülemad üle kogu Indoneesia pandi häireseisundisse, mõned saatkonnad Jakartas suleti ning julgeolekumeetmeid turismisaarel Balil tugevdati.

Meedia teatas, et enne koitu vahistati Jakartast lõunas Depokis kolm inimest, keda kahtlustatakse rünnaku kavandamises.

„Me peame Islamiriigi tõusule väga tõsist tähelepanu pöörama,“ ütles Jakarta politseiülem Tito Karnavian. „Me peame tugevdama oma reageerimis- ja ennetavaid meetmeid, sealhulgas seadusandlust, et neid ära hoida … ja me loodame, et meie kolleegid teistes riikides suudavad koostööd teha, sest see ei ole kodumaine terrorism, see on osa Islamiriigi võrgustikust.“

Indoneesia julgeolekuminister Luhut Pandjaitan ütles, et tema ministeerium teeb parlamendiga koostööd muudatuste tegemiseks seadusandlusse, mis lubaksid ennetavaid arreteerimisi.

Karnavian nimetas rünnaku kavandajaks indoneeslast Bahrun Naimi. Politsei usub, et ta juhib võitlejate võrgustikku nimega Katibah Nusantara ning tõmbab nööre Islamiriigi de facto pealinnast Raqqast Süürias.

„Tema visioon on ühendada kõik Islamiriiki toetavad elemendid Kagu-Aasias, sealhulgas Indoneesias, Malaisias ja Filipiinidel,“ ütles Karnavian.