Konsuli teave vanglast 14.01.2016:

Edasikaebamisest ja advokaatidest

Alguses küsisid mehed konsulilt välismaailmas toimuva kohta ning uurisid, kas välisministeerium aitab/toetab neid samamoodi edasi. Konsul rääkis, et uurime armuandmise võimalust, samuti võtame üles vangide vahetuse lepingu. Konsul uuris, kas laevakaitsjad tahavad armuandmise võimalusest sõltumata edasi kaevata. Umbes viis inimest ütlesid jah. Üks laevakaitsja ütles, et armuandmine peaks olema viimane võimalus. Keegi vastu ei vaielnud. See tundus olevat üldine seisukoht. Konsul küsis, kas laevakaitsjad on advokaatide tööga rahul. Nad ütlesid, et on väga rahul ning ei pea juhtunut kuidagi nende süüks. Veel oli jutuks edasikaebamise ajakava.

Mehed ütlesid, et ka kohalik politseiülem olevat olnud üllatunud karistuse karmusest. Kardavad, et hoopis keskvalitsus nõudvat neile tugevat karistust. Arvavad, et kohtunik oligi mõistev, aga teda survestati.

Vangla üldised tingimused

Nad elavad kõik 23-kesi (eestlased, britid, ukrainlased) 10x15 m suuruses ruumis. Tavaliselt olevat sama suures kongis vähem inimesi. Vangla uurib variante, et olukorda lahendada. Tööd nad praegu vanglas ei tee, kuigi teoorias peaksid tegema.

Vett olevat neil piisavalt ja sellega kõik korras. Neile lubati ühe korra asemel kaks korda päevas teed. Kokk olevat sõbralik ning nad aitavad kokal õppida nende jaoks söögi tegemist. Liha praktiliselt üldse ei ole, ainult üks kord nädalas kana. Üks kord päevas saavad muna. Peaksid saama poest asju juurde osta, aga enamikul ei olnud senini vanglakontol raha. Konsul pani igaühe arvele hetkel lubatud 3000 ruupiat ja palus, et see kindlasti veel täna neile kättesaadavaks saaks. Seda talle ka lubati. Ta uurib, millised on piirangud rahasumma suurusele. Samuti anti neile söömiseks plastlusikad, mis kergesti katki läksid. Konsul ostis neile metall-lusikad.

Vanglaülem ei lubanud meestele sigarette viia. Ilmselt saavad nad sigarette osta vangla poest.

Enamikel on magamiseks vaip - samasugune, nagu pikka aega eelmises vanglas. Ainult ühel mehel olevat madrats. Nad sooviksid loomulikult kõik madratseid, kuid vanglaülem ütles, et madratsi saavad ainult need, kes vajavad neid tervisehäda pärast. Konsuli sõnul püütakse seda veel mitmel tasandil eraldi läbi rääkida. Kuna enamikel laevakaitsjatel on olnud tervisega tõsiseid probleeme, siis lisatakse nõudmistele ka arstitõendid.

Vanglariideid eestlaste mõõdus pole

Kõigil meestel olid enda riided seljas. Teoorias seda ei tohiks ja peaksid kandma vaid valgeid riideid, mida vangla poes müüakse, aga nende numbreid väga ei ole. Samuti on neil alles jalanõud. Kuna seal on üsna palav, siis ei ole neil need kogu aeg jalas. Konsul leppis kokku, et järgmiseks nädalaks viib neile riideid juurde, sh plätud. Loomulikult nõuab ka see eelnevaid läbirääkimisi, loa küsimist ja saamist.

Meeste isiklikud asjad, mille konsul kokku kogus, on kuivas laoruumis metallriiulitel kilesse pakituna. Tegemist on suure laoruumiga, mis kuulub Eesti aukonsulikandidaadile Chennais. Ladustatud asjadest on tehtud ka fotod. Rahakotid ja mobiiltelefonid on kõik konsuli käes.