Indias vangi mõistetud laevakaitsjate lähedased tegid eile "Pealtnägija" vahendusel tavatu ühispöördumise, kus kirjeldasid oma tundeid ja olukorda ning mis lõppes konkreetse palvega presidendile ja peaministrile, et nad paluksid India riigijuhtidelt laevakaitsjatele armu.

"Härra president, härra peaminister. Pöördume teie poole: palun aidata meie mehi koju saada, kuna mehed on süütud ja me teame, et seal nad ei palu armu, sest nad teavad, et on süütud. Ma tean ja kõik teame, et teil on see võimalus Indialt armu paluda ja oma mehi siia Eestisse tagasi saada. Ainult teie saate meid praegu aidata, vähemalt proovida. Tuleb sellest välja midagi või mitte - palun vähemalt proovige seda teha," ütles näiteks üks lähedane lõpetuseks.

"Ma mõistan laevakaitsjate perekondade, lähedaste ja sõprade muret ja frustratsiooni,"ütles Rõivas Delfile.

"Ma kinnitan, et Eesti riik teeb kõik, mis meie võimuses, et India kohtusüsteemis süüdi mõistetud laevakaitsjad legaalseid vahendeid kasutades koju tuua," lisas Rõivas.

Peaministri sõnul on Eesti riik seda teemat hoidnud päevakorral mitmekümnetel poliitilistel kohtumistel alates 2013. aasta oktoobrist ja on pakkunud moraalset tuge laevakaitsjatele ja nende lähedastele ning rahalist tuge laevakaitsjatele ja nende perekondadele.

"Ma isiklikult olen laevakaitsjatest rääkinud India peaministri Narendra Modiga (Pariisi kliimakonverentsi äärealadel). Lähiajal – kui välisministeerium koostöös justiitsministeeriumiga on töötanud välja võimalused, mida Eesti riik saab laevakaitsjate jaoks teha viimase otsuse valguses – on mul plaanis peaministri Modiga telefonikõne. Ma jätkan selle teema päevakorral hoidmist. Samas tuleb meeles pidada, et tegemist on väga keerulise kaasusega, kus lihtsaid ja kiireid lahendusi ei ole," rääkis Rõivas.