Vabariigi presidendi ametihüve seaduse muutmise eesmärgiks on täpsustada senist presidendi abikaasale esindustasu maksmise korda, mis muudaks presidendi abikaasale esindustasude maksmise korda õiglasemaks.

"Endine esileedi oli presidendi kõrval üheksa aastat, aga praeguse seaduse kohaselt jääks presidendi eksabikaasa esindustasust ilma. Samas presidendiga hiljuti abiellunud Ieva Kupce on esileedi rollis vaid mõned kuud ja hakkaks pärast Ilvese ametiaja lõppu saama elu lõpuni igas kuus esindustasu 20 protsenti presidendi ametipalgast ehk praeguse seisuga umbes 1000 eurot. Meie meelest oleks see ebaõiglane, kuivõrd Evelin Ilves on esindustasu rohkem välja teeninud. Selle seadusparandusega tahame likvideerida ühe ebaõigluse Eesti riigis," riigikogu EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme.

"Kui seadusemuudatus jõustub, siis hakkaks presidendi abikaasa saama ametiaja lõpu järel esindustasu sõltuvalt abielus oldud päevade arvust presidendi ametiajal. Praktikas tähendab see seda, et Evelin Ilves hakkaks saama 90 ja Ieva Ilves 10 protsenti igakuisest esindustasust," lisas Helme.

President Toomas Hendrik Ilves on teatanud, et Ieva Ilves loobub nii igakuisest esindustasust, sekretärist kui ka ametiautost.

President Toomas Hendrik Ilves ja Ieva Ilves abiellusid 2. jaanuaril 2016 Halliste kirikus. Ieva Ilves on Läti kaitseministeeriumi riikliku küberjulgeolekupoliitika koordineerimisosakonna juhataja ning riigisekretäri nõunik.