Pääsküla gümnaasiumi asukoht pakuti Nõmme noortemajale välja möödunud aasta alguses kui üks kümnest variandist, kuid detsembri alguses 2015 hakati seda Loo sõnul jõuliselt peale suruma – muid variante ei arutatud ega antud võimalust alternatiive välja pakkuda.

„On ka teisi variante peale ära kolimise,“ ütles Loo. Ta nentis, et praegused hooned vajavad renoveerimist, ja lisas, et esialgne renoveerimisprojekt tehti viie aasta eest. Noortemaja hinnangul olekski hea variant renoveerida praegused hooned ja arendada olemasolevat kinnistut, kus on palju ruumi ja saab ka väljas tunde korraldada. „Me oleme ikkagi seda meelt, et Nurme 40 kinnistu peaks jääma noortemaja südameks.“

Noortemaja kollektiiv ja lastevanemad leiavad, et Pääskülla kolimine tingimusi oluliselt ei parandaks. Teiseks rõhutatakse, et Nõmme noortemaja on eeskätt Nõmme kogukonna laste jaoks. Kolmandaks peetakse oluliseks järjepidevust – noortemaja on praeguses paigas lasteasutusena tegutsenud juba 63 aastat. „Meie omanäolisus kaoks ja Nõmme huvikool see kindlasti enam ei oleks,“ rääkis Loo. „Me ei näe kõike mustades värvides, vaid me lihtsalt ei näe, et see parandaks midagi.“

Oktoobris tehti lastevanemate seas küsitlus, millest selgus, et vähem kui kolm protsenti oleks Pääskülla kolimisega päri. „Väga paljud õpetajad ja lapsevanemad on aga avaldanud meelt, et kui noortemaja Pääskülla kolib, siis nemad oma lapsi sinna enam tuua ei kavatse,“ kinnitas Loo. Samuti viitas ta probleemile, et ka koolis on palju huviringe, mistõttu võib tekkida probleeme ruumide jagamisel. Lisaks pole ilmselt jätkusuutlik, et ühes majas toimub näiteks kaks keraamikaringi, mistõttu on õpetajad hakanud oma töökoha pärast muretsema.

Veebruaris andis haridusamet ülesande kolme päeva jooksul esitada info, kui palju ruumi noortemaja vajaks. Samas ei mainitud ses lähteülesandes, et asukoht oleks Pääskülas. „Seejärel oli tükk tühja maad ja detsembri alguses esitati direktorile Pääsküla projekti plaan, mille kooskõlastust taheti juba sealsete ruumide osas,“ rääkis Loo. Nii ongi tegelikult olnud üksnes erakorraline koosolek, kuhu noortemaja direktor Margus Maasik kutsuti kohale projekti kooskõlastama – mida Maasik ei teinud. „Seda ei saa nimetada aruteluks.“

Kui Nõmmel on 63 aastat lastele huviharidust antud ja see ei ole katkenud ka kõige raskematel aegadel, siis seda on siin järelikult vaja.
Nõmme noortemaja õppejuhataja Ingrid Loo

Homme toimub Nõmme noortemaja erakorraline õppenõukogu, kuhu on ametiühing kohale kutsunud ka haridusameti esindaja. Arvatavalt jõutakse homme ka ühisele seisukohale, mis on plaanis ka haridusametile edastada.

Loo nentis, et rühmades peaks olema minimaalselt 11–12 last, kuid eeskätt tantsugruppides on rühmad ka suuremad. Haridusameti juhataja Andres Pajula viitas sellele kui suurele puudusele, et praegused ruumid on liiga väikesed. Loo sõnul on aga mitmed Pääskülla planeeritavad ruumid väiksemad kui praegused ja suisa poole väiksemad soovitust.

„Keraamika- ja klaasiring on praegu tõesti kitsastes tingimustes – need klassid on 37-ruutmeetrised. Haridusameti projekti järgi on meie kunstiklassid Pääskülas soovitud 60 asemel 30-ruutmeetrised. Soovitud seitsme abiruumi asemel on projektis kolm,“ tõi Loo konkreetseid näiteid. „See ei pane kuidagi sinna mahutama rohkem õpilasi kui praegu.“

Veel kardab Loo, et parkimise probleem, mis Pääskülas tema sõnul juba terav on, võimenduks Nõmme noortemaja Pääsküla gümnaasiumisse kolides veelgi.

„Põhiline sõnum meie poolt on ikkagi see, et kui siin Nõmmel on 63 aastat lastele huviharidust antud ja see ei ole katkenud ka n-ö kõige raskematel aegadel, siis seda on siin järelikult ikka vaja,“ rääkis Loo, kelle sõnul teeb kurvaks Nõmme linnaosavanema suhteliselt leige suhtumine ja paneb imestama haridusameti meelemuutus, kuna seni on Nõmme huviharidusest rääkides öeldud, et peaasi, et nõmmekad oleks rahul, aga nüüd ei loe nõmmekate arvamus enam justkui midagi.

Nõmme noortemajas on umbes 50 töötajat, kellest 40 õpetajad. Õpilasi on kokku 750. Hulk õpilastest tuleb ringidesse kohale teistest linnaosadest: Õismäelt, Lasnamäelt, Kesklinnast, samuti väljastpoolt linna. Väga palju lapsi elab aga Loo kinnitusel noortemaja lähedal ja neid lapsi julgevad vanemad ka pimedamal ajal üksi ringidesse lubada, mida nad ühtlasi väga oluliseks võimaluseks peavad.