„Arv on 60-st päevas detsembris kasvanud 200-ni päevas alates aasta algusest,“ ütles Ülem-Austria politsei esindaja David Furtner AFP-le. Enamik põgenikke liigub Saksmaale just läbi Ülem-Austria liidumaa, päevas 1000-2000, vahendab Der Spiegel.

Müncheni liidupolitseidirektsiooni esindaja kinnitas põgenike tagasisaatmist „kahekohalistes või väiksemates kolmekohalistes numbrites“ päevas. Peamiselt saadetakse tagasi sellised põgenikud, kes Saksamaal varjupaika taotleda ei taha. Mingit uut juhist rohkemate inimeste tagasisaatmiseks politsei esindaja sõnul aga antud ei ole.

Taustal on väidetavalt niinimetatud Dublini reeglite rakendamine, teatas Müncheni liidupolitseidirektsioon. Selle järgi võetakse Euroopa Liidu riigis põgenik vastu ainult sel juhul, kui ta seal ka varjupaigataotluse esitab. Kui migrandid tahavad esitada varjupaigataotluse mõnes teises Euroopa Liidu riigis, näiteks Rootsis, ei juhatata neid enam edasi.

Ülem-Austria politsei esindaja Furtneri sõnul on suurem osa Austriasse tagasi saadetavatest põgenikest pärit Afganistanist ning nad tahavad jõuda Rootsi või Taani. Suurenenud arvul põgenike tagasisaatmine langeb kokku piirikontrolli sisseseadmisega Rootsi-Taani ja Taani-Saksamaa piiridel.