Reinsalu sõnul lepitakse lepingus kokku, kuidas täpselt toimub karistuse kandmine teise riigi vanglas. Tõenäoliselt peame me leppima sellega, et Eesti võimud ei saa mehi vabadusse lasta ka siis, kui me peame neid süütuteks ja nende karistust ebaõiglaseks, vaid me peame jõustama India kohtu otsust ka siis, kui me sellega nõus pole.

Taoline vangide vahetamise leping oleks plaan B, kui edasikaebusega ei õnnestuks mehi vabastada. 14 Eesti kodanikku võeti India ranniku lähedal merel kinni juba 2013. aastal ja sellest ajast alates on neid loksutatud erinevate kohtute vahel. Osa ajast on nad olnud vanglas, teise osa vabaduses, aga neil polnud lubatud Indiast lahkuda.

Reinsalu sõnul tuleb nüüd kõigepealt koos India õiguse asjatundjatega otsustada, kas tasub kohtuotsust edasi kaevata. Kui aga otsus jõustub, on esmane huvi, et mehed saaksid Eestisse ja nad saaksid oma karistuse siin ära kanda.

Endine välisminister Urmas Paet soovitas taotleda meestele armuandmist. Reinsalu leidis, et kui see on võimalik, siis oleks tõesti ratsionaalne armu paluda, sest peamine on meeste vabanemine.

Tema sõnul on vangide vahetamise lepingut Indiaga vaja ka siis, kui praegune laevakaitsjate asi õnnelikult laheneb, sest India on suur riik ja ei saa välistada, et taolisi juhtumeid esineb ka tulevikus.