Et massilisi rünnakuid ja muid kuritegusid ära hoida, oleks Kölni politsei pidanud täiendavad, öösel kättesaadavad abijõud kohale kutsuma, ütles sotsiaaldemokraat Jäger esmaspäeval Düsseldorfis liidumaa parlamendi siseasjade komitees esinedes, vahendab Die Welt.

„Pilt, mille Kölni politsei endast uusaastaööl jättis, ei ole aktsepteeritav,“ toonitas Jäger. Tema sõnul on rünnakute kahtlusalused peaaegu kõik sisserändetaustaga inimesed. Sellele viitavad nii pealtnägijate tunnistused kui ka Kölni politsei raport ja liidupolitsei kirjeldused. „Samuti räägib palju selle poolt, et need olid põhja-aafriklased ja inimesed araabia ruumist,“ ütles Jäger.

Erakond kristlik-demokraatlik liit (CDU) nimetab rünnakuid Kölnis liidumaa läbikukkumise kõrgpunktiks Nordrhein-Westfalenis. Liidumaal võtab üha enam maad seaduslikkuse ja juhtimise puudumise tunne, ütles CDU parlamendiliige Theo Kruse. Opositsioonilise CDU fraktsiooni juht Armin Laschet heitis telekanalis Phoenix liidumaa valitsusele ette „ilukõnet“. Ajalehele Bild ütles Laschet, et siseminister Jäger on probleem sisemisele julgeolekule. Siseministri tagasiastumist pole aga CDU veel nõudnud.

Kölni politseil oli juba kell 21 teateid kuni 500 osaliselt tugevas alkoholijoobes ohjeldamatu sisserändajataustaga mehe kohta raudteejaama esisel väljakul, rääkis politseiinspektor Bernd Heinen. Kuigi loobiti kontrollimatult ilutulestikurakette ja kella 23-ks oli meeste arv juba 1500-ni kasvanud, ei kutsutud mingeid abijõude. „Toetusjõud olid võimude käsutuses, et kuritegusid ära hoida,“ ütles Heinen.

Jäger kritiseeris ka Kölni politsei tööd avalikkusega. Võimudele heideti ette, et viiteid kahtlusaluste päritolule alguses ei avalikustatud. „Minu majast ei läinud Kölni politseile mingeid juhiseid kahtlusaluste või korrarikkujate päritolu või staatuse avalikuks mahavaikimiseks,“ ütles Jäger.

Ka riik ei tohi tegude uurimisel midagi varjata ega kalevi alla panna, toonitas siseminister. „Pärast alkoholi- ja narkojoovet tuli vägivallajoove. Ja see tipnes seksuaalsete kõikvõimsusfantaasiate väljaelamisega,“ ütles Jäger, kelle sõnul tuleks seda karmilt karistada. „Valesti mõistetud poliitiline korrektsus on nüüd kohatu,“ ütles Jäger.

Pühapäevaõhtuse seisuga oli politsei saanud uusaastaöö sündmuste kohta Kölnis 516 kaebust. 237 juhul on tegemist seksuaalkuritegudega, teatas liidumaa kriminaaldirektor Dieter Schürmann. Kahtlustus on seni esitatud 19 välismaalasele, kellest kümme on varjupaigataotlejad. Kellegi elukoht neist ei ole Kölnis.