Raskes tööõnnetuses hukkus keskealine ammoniaagi külmutusseadmete masinist, teatas Rakvere lihakombinaat. Masinist oli töötanud selles valdkonnas terve elu. Lisaks toimetati kiirabiga haiglasse keskealine tehnik.

Täna kell 10.48 sai häirekeskus teate, et Lääne-Virumaal Sõmeru vallas Roodevälja külas Rakvere lihakombinaadi kompressori tsehhis lekkis mahutist ammoniaaki. Ida päästekeskuse pressiesindaja Nelet Verbin sõnas, et kompressoritsehhis lekkis mahutist ammoniaaki.

Lekke tagajärjel hukkus üks inimene ning kolm sai vigastada, nendest ühe viis kiirabi haiglasse ning kahele anti esmaabi kohapeal. Verbi kinnitas, et elanikkonnale ohtu ei ole.

Sündmuskohale sõitsid päästjad Rakvere, Kunda ja Tapa päästekomandodest, operatiivkorrapidaja ning regiooni korrapidaja. Ammoniaagileke suleti kella 11.15-ks, elanikkonnale ohtu ei ole. Päästjad määrasid ohutsooni, kuhu inimestel ilma erivarustuseta siseneda ei lubata.

Sündmuskohale sõitsid päästjad Kohtla-Järve päästekomandost erikeemiavarustusega, kes sisenesid keemiasukeldumisülikondades ohutsooni olukorra kontrollimiseks.

Päästjad selgitasid välja, et mahutist ammoniaaki ei leki ning ohtu ei ole.

Praegu on teada, et tegemist oli külmtootmis kompressori tsehhis masina tavapärase hooldusega, hooldustöid teostasid pika töökogemusega spetsialistid, ütles HKScan Estonia kommunikatsioonijuht Kerstin Aps. Täpsemad õnnetusega seotud asjaolud selgitab uurimine.

„Avaldame kaastunnet hukkunud töötaja perekonnale ja lähedastele. Teeme omalt poolt kõik, et toetada hukkunu perekonda,“ ütles HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soorm.

Päästetööde juht Indrek Pung rääkis ajakirjanikele, et keemiaõnnetus juhtus hetkel, kui lihakombinaadi töötajad hakkasid remontima ammoniaagitünni rikkis ventiili. Remondi käigus lekkis ünnist ammoniaaki ja selle lekke tulemusena hukkus üks töötaja. Õnnetuse täpsemad põhjused on praegu veel teadmata, lisas Pung. Ammoniaagi leke ei olnud suur, ettevõte töötajad suutsid lekke omade jõududega sulgeda. Punk ütles, et ohutsooniks määrati ettevõtte hoone, hoonest välja ammoniaagi pilve ei tekkinud.

Täna hommikul surmaga lõppenud raskes tööõnnetuses hukkus keskealine ammoniaagi külmutusseadmete masinist. Masinist oli töötanud selles valdkonnas terve elu. Lisaks toimetati kiirabiga haiglasse keskealine tehnik.

Õnnetust uurib edasi HKScan Estonia koostöös tööinspektsiooni ja politseiga ning täpsem info selgub, kui uurimine on läbi viidud.

Rakvere lihakombinaadi tehases toimub tootmine esmaspäevast reedeni. Laupäeviti tehas ei tööta ja toimuvad hooldustööd.