Sloveenia piiriregioonis tegelevad riiki saabuvate pagulastega teiste hulgas ka Eesti politseinikud. Päevas käib Eesti missiooniüksuse silme alt läbi tuhandeid inimesi. Kas nad kõik ikka on abivajajad ja kui hästi suudetakse Euroopasse saabuvate inimeste tausta kontrollida? Kas arvukate riiki saabunud noorte meeste näol või olla tegu terroristidga?

"Kui keegi arvab, et tegu on meie jaoks suure ohuga või kõik need inimesed on seotud terrorismiga, siis see väide kummutub siin täielikult," rääkis Estpol-2 juht Ottomar Virk. "Valdav osa on siin peresid, väga palju on lapsi. Need üksikud inimesed, keda me siin välja nopime, need võivad mingil moel olla ohuks Euroopale, see ongi meie ülesanne. See on kaduvväike osa neist inimestest, kes tegelikult siia saabuvad."

Kas need kes tagasi tulevad, võivad uuesti proovida? "Ei saa välistada ja mõned juhtumid on olnud. Aga nad on samamoodi turvakontrollis jäänud pidama ja tagasi saadetud," rääkis Virk.

Kui üldjuhul on Sloveeniasse saabunud inimesed viisakad ja kuulavad politsenike sõna, siis on ka neid, kes ei saa aru, kuidas käituma peab või kuhu peaks näiteks prügi viskama. Sellistele juhtudele vaatamata on Sloveeniasse saabunud inimesed motiveeritud oma uut elu alustama, uuritakse ka näiteks õppimisvõimaluste kohta.

"On ülitähtis see, mismoodi me neid vastu võtame. Kui nad tunnevad, et nad on siin oodatud, siis see tulevane käitumine või kuidas nad sulanduvad on täpselt samamoodi. Kui me tõrjume neid algusest peale, siis tõenäoliselt saame ka konflikti pärast. Tegelikult on need täpselt samasugused inimesed - neil on kaks silma, nina, suu, nad naeratavad, nutavad, kurvastavad. Neil on samad emotsioonid nagu meil," rääkis eestlaste politseiüksuse juht.