Tallinna linnavalitsus otsustas seoses ilmade külmenemisega hoida alates 6. jaanuarist kõik Tallinna kodutute öömajad avatuna õhtul kella 18-st hommikul 9-ni. Tööaja pikendamine toimub sisemiste ressursside arvelt. Esialgu on kavas hoida öömajad pikemalt lahti kuni pühapäevani, kuid kui külm peaks jätkuma, siis kindlasti ka kauem. Kogu ööpäevaks öömajasid avada praegu kavas ei ole.

„Öömajade ööpäev läbi lahtihoidmine on vajalik üksnes suure pakasega, kui alajahtumise oht on maksimaalne,“ ütles Tallinna Sotsiaaltöö Keskuse juht Kersti Põldemaa.

Akadeemia tee 34 öömajas on 40 kohta, Merelahe 4 saab ööbida 24 inimest, Tallinna Hoolekandekeskuse hallatavas öömajas Alasi 8 pakutakse öist peavarju 60-le abivajajale. Kõikides öömajades näidatakse kodutule kätte voodikoht, tutvustatakse pesemis- ja söögitegemise võimalusi. Vajadusel suunatakse klient pesema ja riideid vahetama ning antakse riide- ja/või toiduabi. Alasi 8 öömajas oli täna 17 vaba kohta, Akadeemia tee 34 kaheksa kohta, Kauge 4 vältimatu abi kohad olid täna kõik hõivatud ning Merelahe 4 öömajas oli seitse inimest rohkem kui kohti. Kokku oli öömajades täna öösel vaba 18 kohta.

Päevasel ajal on avatud kodutute rehabilitatsioonikeskus aadressil Suur-Sõjamäe 6a, kust käib päeval läbi kuni 60 kodutut. Lisaks ajaveetmisele on päevakeskuses võimalik saada ka sooja jooki ja kiirsuppi, pesta ja vahetada riideid. Samuti osutavad sotsiaaltöötajad abivajajatele võla- ja majandusnõustamise teenust. Nädalavahetusel kell 12.30-14 töötab sealsamas supiköök.

Tööpäevadel jagab kell 11-14 tasuta suppi Päästearmee Lootuse maja aadressil Laevastiku 1a. Peale selle saab linnaosavalitsuste sotsiaalhoolekande osakondade poolt väljastatud talongide alusel Eesti Punase Risti supiköögist (Eha 8) tööpäevadel kell 9-11 toiduportsjoni 140 inimest.

Lisaks öömajadele töötavad Tallinnas ka omaosalusega varjupaigad aadressidel Mahtra 44, Kadaka tee 153 ning Kauge 4 (hooldusvajadusega klientidele). Kokku on sel talvel varjupaikades ligi 140 voodikohta.

Eluasemeprobleemidega inimestele on Tallinnas rajatud viis sotsiaalmajutusüksust, mis asuvad Akadeemia tee 34, Tuulemaa 6, Paljassaare tee 35, Männiku tee 92 ja Varre 7 ja kus on kodu leidnud üle 300 inimese.

Ühtlasi pakub pealinna tänavatel ja teistes avalikes kohtades ebakaines olekus isikutele turvalist kohta kainenemiseks kainestusmaja, kuhu viiakse ka joobes või agressiivsed öömajade ja varjupaikade kliendid, kes takistavad öömajas/varjupaigas tööd ja häirivad teiste öörahu.

„Tallinna linnas on tavapäraselt kodututele öömajakohad tagatud ning ollakse valmis ka pakaseliste ilmadega kaasnevaks nõudluse suurenemiseks,“ kinnitas Martinson. „Tänavale mitte kedagi ei jäeta, vajadusel tekitatakse magamiskohti operatiivselt juurde ning linn leiab võimaluse jätta öömajad külmaperioodil avatuks ka päevaseks ajaks.“

Martinson paneb kõikidele linlastele südamele, et märgates tänaval või mujal abitut või hätta sattunud inimest, tuleb sellest kindlasti teatada hädaabinumbril 112.