Detsembris teatas kaitsevägi, et sai kätte esimese saadetise Euroopa ühe juhtiva raketisüsteemide tootja MBDA õhutõrjerakette Mistral 3. Mistral on kaitseväe seni tõhusaim õhutõrjerelv. Ent kaitseväe teates oli ka kirjas, et sama saadetisega osteti samalt firmalt ka uusi Milani rakette.

Sellega lahenes ka küsimus, mis Milanist peale Javelinide ostu saab. Kui 2014. aastal sõlmiti ameeriklastega ostuleping 80 Javelini laskeseadeldise ja mitmesaja raketi ostmiseks, räägiti vajadusest Milan välja vahetada. Milanide moderniseerimist peeti siis liiga kalliks.

Milane oli 2014. aasta lõpus plaan kasutada nii kaua kui võimalik, esialgu paralleelselt Javelinidega kuni rakettide aegumise või ladude tühjenemiseni. Seejärel oli kavas tugineda Javelinide löögijõule.

Vahepealsel ajal Milanide saatusest uut infot ei tulnud, kuni kaitsevägi teataski, et Milanide vanarauaks tegemise asemel on neile ostetud uut laskemoona.

Kaitseväe pressiesindaja Kristel Maasikmets kommenteeris, et erinevatele relvasüsteemidele, sealhulgas Milanile, moona hankimine on tavapärane tegevus.

Tankitõrjeraketisüsteemi Milan kasutatakse tema sõnul nii kaua kui vaja ja see on kasutusel koos Javeliniga nii ajateenijate väljaõppes, reservüksustes, kui ka elukutselistes üksustes. Et väljaõppe käigus kasutatakse ka lahingumoona, tuleb rakette aeg-ajalt juurde osta.

Varem põhjendati Milanist loobumist sellega, et selle rakettidel pole moodsa aktiivsoomuse vastu toimivaid tandemlõhkepeasid ja raketi soomustläbivus jääb uusimate vene tankide vastu väikeseks.

MBDA toodab praegu aga ka moodsamaid Milani rakette, millel on tandemlõhkepea ja millest parimate laskekaugus on kolm kilomeetrit ehk pikem kui Javelinil. Kaitsevägi ei kommenteerinud, millist moona täpselt Milanile juurde osteti.

Milani laskmine kaitseväe keskpolügoonil 2013. aastal.