Politseipresident Wolfgang Albers nimetas juhtunut täiesti uute mõõtmetega kuritegevuseks. „On lubamatu olukord, et keset linna pandi toime selliseid kuritegusid,“ ütles Albers Frankfurter Rundschau vahendusel.

Albersi sõnul kogunes vana-aastaõhtul Kölni raudteejaama esisele väljakule umbes tuhat meest, kes olid „väljanägemise järgi pärit araabia või Põhja-Aafrika ruumist“. Seda tunnistasid kõik pealtnägijad üksmeelselt. Neist moodustusid mitmetest meestest koosnenud grupid, mis naised sisse piirasid ning neid ahistasid ja röövisid.

Politseipresident rääkis suurest hulgast seksuaalsetest kallaletungidest ja ühest vägistamisest.

Kölni ülemlinnapea Reker kutsus teisipäevaks kokku kriisikohtumise. Reker ütles ajalehele Kölner Stadt-Anzeiger, et kõnealused juhtumid on ennekuulmatud. Rekeri sõnul ei tohi olla nii, et Kölni külalised peaksid rünnakuid kartma. „Me ei saa lubada, et siia tekib õigusvaba ruum,“ ütles Reker.

Politsei oli esmaspäevaks saanud 60 kuriteoavaldust, sealhulgas kottide, mobiiltelefonide ja rahakottide varguste kohta. Uurijad usuvad, et ohvreid on rohkem, aga nad pole endast teada andnud.

Põhja-Reini-Vestfaali liidumaa siseminister Ralf Jäger reageeris teravalt. „Me ei saa lubada, et Põhja-Aafrika meestegrupid organiseeruksid, et kaitsetuid naisi jultunud seksuaalsete rünnakutega alandada,“ tsiteeris Jägerit Kölni ajaleht Express. „Seetõttu on hädavajalik, et Kölni politsei asja põhjalikult uurib ja näitab heidutavat kohalolekut.“

Pühapäeval pidas politsei Kölni pearaudteejaama läheduses kinni viis meest, keda kahtlustatakse naiste ahistamises ja reisijate röövimises. Kas nad on seotud ka vana-aastaõhtu sündmustega pole veel selge.

Saksamaa politseinike ametiühingu GdP Põhja-Reini-Vestfaali liidumaa osakonna esimees Arnold Plickert ütles esmaspäeval Saksa uudisteagentuurile DPA, et tugevas alkoholijoobes mehed olid täiesti pidurdamatud ja vägivaldsed. „Üks kurjategija pani naissoost tsiviilpolitseinikule käe püksi,“ rääkis Plickert.