“Ukraina Mariupoli linna elamurajoonide pommitamises hukkus 30 ja vigastada sai üle 120 inimese. Siiani pole rahapuudusel suudetud taastada paljusid elamispindu,” nentis Paet.

Ühtlasi leidis Paet, et Mariupoli pommirünnakus kannatada saanud elamispindade taastamine võiks lisaks praktilisele tulemusele toetada ka ELi hoolivat ja positiivset kuvandit sealses piirkonnas. "Lisaks rahu saavutamisele Ida-Ukrainas on väga oluline saabunud talve arvestades anda kiiret abi kannatanutele ja kodu kaotanud inimestele," lisas ta.

Urmas Paetile vastas Euroopa Komisjoni liige Christos Stylianides, kes ütles, et võttes arvesse Ukraina tohutuid rahuldamata humanitaarabivajadusi, on komisjon pidanud esmatähtsaks humanitaarabi andmist Ida-Ukrainale. “Peamine eesmärk on toetada kiireloomulist päästetegevust kõige ohustatumates piirkondades, eelkõige aladel, mis ei ole Ukraina valitsuse kontrolli all, ja mõlemal pool kontaktjoont,” ütles ta.

Stylianidese sõnul on Euroopa Komisjon alates Ukraina kriisi algusest andnud humanitaarabiks ja kiire taastamise toetamiseks kokku 62,85 miljonit eurot. “Ainuüksi 2015. aastal anti 30 miljoni euro väärtuses humanitaarabi. 2015. aastal andis Euroopa komisjon toetust eelkõige kõige rohkem kannatada saanud inimeste (peamiselt Ida-Ukrainas) hädavajaduste -peavari, toit, tervishoid, hügieen, kaitse -rahuldamiseks,” lisas ta oma vastuses.

Samuti ütles Stylianides, et ligikaudu 55% humanitaarabist antakse nende inimeste toetamiseks, kes elavad Donetski ja Luganski oblastis aladel, mis ei ole valitsuse kontrolli all. “2015. aasta alguses võeti kasutusele ka ELi kodanikukaitse mehhanism, et anda mitterahalist abi,” ütles ta. “Osa hädaabivahenditest saadeti Mariupolisse kohe pärast jaanuaris toimunud pommitamist. Euroopa Liidu kodanikukaitse mehhanismi raames lähetati kohapeale ka ELi eksperte, kes andsid Ukraina võimudele riigisiseste põgenike abistamisel tehnilist tuge,” lisas Stylianides.