"Just sellepärast, et me elame „logisevas“ või „liigestest lahti olevas ajas“, nagu öeldakse Hamletis, peab riigipea oma rahvaga rohkem rääkima ja aitama muutuvat maailma mõtestada.“

Herkeli sõnul juhtis president üsna leebelt tähelepanu sellele, et Eestil puudub ühes rütmis töötav valitsus. „Meie arvates on selle valitsuse osapoolteks luik, haug ja vähk ning sel viisil jätkata on Eestile ohtlik. Kui Lennart Meri jättis eelmise aastatuhande lõpus mõne ministri ametisse kinnitamata, tundus see arusaamatu, aga praegu võiks president küll valitsuse suhtes nõudlikum olla. Jätkuv stagnatsioon ja riigivalitsejate madal mõttelend pidurdab meie arengut,“ ütles Vabaerakonna esimees.

Herkeli sõnul on presidendilt alati oodatud, et ta suudab olla julge erakonnaülene autoriteet. President Ilvese välispoliitiline kompetents on Herkeli meelest vaieldamatult väga tugev, kuid mitte alati ei ole tal õnnestunud oma seisukohti ja sõnumeid eesti rahvani viia. Siin on arenguruumi ja kindlasti peab ka alanud aastal valitav uus president euroopalikest väärtustest rääkides rohkem näoga rahva poole vaatama ja inimestega vahetult kõnelema,“ ütles Vabaerakonna juht.