1. Kooseluseaduse rakendusaktide vastuvõtmine on edasi lükatud vähemasti jaanuariks, kuigi pole selge, kas ka siis õnnestub need vastu võtta, sest poliitiline toetus on napp. See tähendab, et hoolimata kooseluseaduse jõustumisest 1. jaanuaril on kooselulepingu sõlmimisega seotud mitmeid probleeme ja riske.

Teisele lugemisele riigikogus jõuavad kooseluseaduse rakendusaktid alles 26. jaanuaril ja nende jõustumisaeg pole teada.

2. Riigihalduse efektiivsemaks muutmine läheb hirmus vaevaliselt. Juba aastaid on räägitud, et riik võiks kas ühendada või suuremas ulatuses integreerida oma kolm laevastikku (merevägi, piirivalve ja veeteede ameti laevad). Analüüs ja ettepanekud eri ametkondade laevastike ja mereseirealase koostöö suurendamiseks esitatakse valitsuskabinetile eeldatavalt jaanuaris või veebruaris 2016, sest nagu ennegi, ei suutnud osapooled varem omavahel kokkuleppele jõuda.

3. Juba novembris pidi rahandusminister valmis saama analüüsiga, kuidas takistada kasumi varjatud väljaviimist. Selle analüüsi tähtaeg lükati seejärel detsembrisse ja valitsus peaks seda arutama hakkama alles järgmisel aastal. Kas selle kõige tulemusel ka midagi muutub, pole selge.

4. Oma kõnes riigikogu ees ütles peaminister Taavi Rõivas, et Eesti tahab hoida hariduskulutuste osakaalu alati suurema kui kuus protsenti meie sisemajanduse kogutoodangust – suuremana kui valdav osa Euroopa Liidu liikmesriikidest. Järgmisel aastal haridusministeeriumi eelarve aga ei tõuse, vaid hoopis langeb 2,9 protsenti, kuigi ülejäänud riigieelarve kasvab.

5. Eesti teekond Euroopa viie rikkama riigi sekka on väga vaevaline, kuigi seda 2007. aastal lubanud Reformierakond on kogu aeg võimul olnud. Eurostati andmetel oli eelmisel aastal Eesti SKP inimese kohta (ostujõu pariteeti arvestades) 76 protsenti Euroopa Liidu keskmisest. Eesti jõuab Euroopa Liidu keskmisele järele tempoga 1 protsent aastas, ehk Euroopa Liidu keskmisele tasemele jõudmine võtab sellise tempoga aega 24 aastat. Meie eluajal viie rikkama hulka jõudmisest sellise tempoga küll juttu pole.

6. Murtud lubaduste kategoorias tasub meelde tuletada ka Rõivase lubadust, et hotellide käibemaksu ei tõsteta. Viimases valimiseelses debatis lükkas Rõivas tagasi väite, et Reformierakond tahab majutusasutuste käibemaksumäära tõsta, aga kui peale valimisi hakati koalitsioonilepingut tegema, oli hotellide käibemaksuvabastuse vähendamine kohe seal sees.