Iraq Oil Report uuris Islamiriigi varasemaid naftatulusid allikatest, mis sattusid USA erivägede kätte eelmise aasta mais tapetud Islamiriigi kõrgetasemelise esindaja käest. Andmeid täiendati Islamiriigi kontrolli all asuvatel aladel elanud inimesi ja naftakaubandusega tegelnud inimesi intervjueerides, vahendab Ilta-Sanomat.

Raporti järgi moodustas ebaseaduslik naftaäri vähemalt poole Islamiriigi tuludest, umbes 40 miljonit dollarit kuus. On esitatud ka palju suuremaid hinnanguid. Kui USA ja Venemaa hakkasid Islamiriigi naftaveokeid hävitama, langesid tulud sellest murdosani.

Raportis öeldakse, et Islamiriik ei suuda enam toota piisavalt naftat isegi oma kontrolli all oleva piirkonna tarbeks.

Ka nafta madal hind maailmaturul on viinud selleni, et kui Islamiriigi kaupmeestel õnnestubki oma naftaga piirid ületada ja toodangut müüa, ei piisa tulud kõigi kasvanud kulude katmiseks.

Islamiriik hõivas oma võidukäigu alguses 2014. aastal naftavälju eelkõige Iraagis Mosulist lõunas. Endiselt on Islamiriigi valduses märkimisväärseid naftatöötlemistehaseid. USA ei ole julgenud neid objekte pommitada, sest tsiviilohvrite võimalus on suur.

Väljaande Business Insider teatel võttis USA-l üsna palju aega, et aru saada, et naftatuludele löögi andmine võib olla keskne vahend Islamiriigi-vastases võitluses. Sihtmärkideks võeti nafta transportimine, mille puhul on tsiviilohvrite vältimine kergem. Autojuhte on hoiatatud ette, et nad naftaveokid maha jätaksid, millele on järgnenud õhurünnak.

Rünnakud Islamiriigi tulude vastu mõjutavad tsiviilisikute elu üsna märgatavalt. Iraq Oil Reporti küsitletud Islamiriigi aladel elavate inimeste sõnul hakkab puudus olema ka esmatarbekaupadest.

„Kõik oli varem hästi. Meil oli toitu, puuvilju, kütust. Neid hakkas 2015. aastal vähemaks jääma… Nüüd ei ole puhast joogivett ning toidust ja ravimitest on puudus. Inimesed kannatavad, sest Daesh hoiab neid oma haardes,“ rääkis Islamiriigi valduses olevast Qaimist põgenenu Iraq Oil Reportile.

Islamiriigi-vastane strateegia põhinebki nüüd sellel, et rühmituse tegutsemisvõime ja toetus piirkonnas kahaneksid märkimisväärselt ja selle kaudu saaks Islamiriigi vastu koondada märkimisväärse kohaliku vastasjõu.