Kõige tugevam on El Niño mõju tõenäoliselt Aafrikas, kus toidupuuduse tipphetke on oodata veebruaris. Järgmise kuue kuu jooksul mõjutab nähtus ka Kariibi mere piirkonda ning Kesk- ja Lõuna-Ameerikat, vahendab BBC News.

Seesama perioodiline ilmastikunähtus, mis kipub tõstma temperatuuri üle maailma ja häirima ilmastikumustreid, on aidanud kaasa 2015. aasta seni teada olevatest kõige soojemana kirjapanekule.

„Mõnede näitajate järgi on see juba olnud teadaolevalt tugevaim El Niño, see sõltub sellest, kuidas seda täpselt mõõta,“ ütles dr Nick Klingaman Inglismaal asuvast Readingi ülikoolist. „Paljudes troopilistes maades oleme me näinud suurt sademete vähenemist, 20-30 protsendi kandis. Indoneesia on kogenud ränka põuda, India mussoon oli umbes 15 protsenti normaalsest nõrgem ning Brasiilia ja Austraalia kohta ennustatakse väiksemaid mussoone.“

Et nii põuad kui ka üleujutused jätkuvad, paneb potentsiaalse mõju ulatus muretsema abiorganisatsioone. Aafrikas ähvardab toidunappus umbes 31 miljonit inimest, mis on eelmise aastaga võrreldes märkimisväärne kasv.

Umbes kolmandik neist inimestest elab Etioopias, kus 2016. aastal arvatakse abi vajavat 10,2 miljonit inimest.

Abiorganisatsioonid kardavad, et jätkuva El Niño mõjud suurendavad veelgi juba olemasolevaid probleeme, nagu sõjad Süürias, Lõuna-Sudaanis ja Jeemenis.

Abiorganisatsioonide teatel saabub toidunappuse tipphetk Aafrika lõunaossa veebruaris. Malawis vajab enne märtsi humanitaarabi hinnanguliselt kolm miljonit inimest.

Põud ja korrapäratud vihmasajud on mõjutanud kaht miljonit inimest Guatemalas, Hondurases, El Salvadoris ja Nicaraguas. Jaanuaris on Kesk-Ameerikas oodata uusi üleujutusi.

„Miljonid inimesed sellistes kohtades nagu Etioopia, Haiti ja Paapua Uus-Guinea tunnevad juba põua ja ikalduse mõju,“ ütles Jane Cocking abiorganisatsioonist Oxfam. „Me peame kiiresti neid piirkondi aitama, et tagada inimestele piisavalt toitu ja vett. Me ei saa endale lubada teiste suuremõõtmeliste hädaolukordade tekkimist mujal. Kui maailm ootab tekkivatele kriisidele reageerimisega Aafrika lõunaosas ja Ladina-Ameerikas, ei saa me nendega hakkama.“

Kui El Niño mõju tunnevad otsesemalt paljud arengumaad, siis arenenud maailm näeb seda mõju toidu hindades.

El Niño peaks kevadeks lõppema, kuid sellele nähtusele järgneb tihti teine, mida nimetatakse La Niñaks. Sellel võivad olla vastupidised, kuid sama kahjulikud mõjud.