Palgatõus on eelkõige suunatud pikema teenistusstaažiga ja kõrgema sõjaväelise väljaõppega kaitseväelastele, kes kannavad kaitseväe jätkusuutlikkuse põhiraskust. Osakaalult suurema palgatõusu saavad kapteni ametikohtadel teenivad tegevväelased, näiteks kompaniiülemad.

Kaitseminister Hannes Hanso sõnul otsustati suurendada kaitseväe palgafondi, tagamaks valitsuse tegevusprogrammis 2015–2019 märgitud eesmärki - toetada kaitseväelase elukutse ja prestiiži tõstmist ühiskonnas.

„Riigikaitset saab edasi arendada vaid kogenud ja hästi motiveeritud kaitseväelastega,“ ütles Hanso. „Tänases rahvusvahelises olukorras on ülimalt oluline, et me jätkaksime pikaajalises riigikaitse arengukavas kinnitatud eesmärkide poole liikumist. Kaitsevägi on arenemas uuele kvalitatiivsele tasemele, võttes kasutusele uut relvastust ning süvendades koostööd liitlastega. See kõik eeldab ka meie kaitseväelaste tasustamist tööjõuturu kõrgemate nõuete tasemel.“

Tegevväelaste põhipalkade tõus realiseerub läbi kõrgema palgataseme määramise olemasolevas palgaastmestikus.

Lisaks palgatõusule muutuvad ka tegevväelaste sõjaväelise väljaõppe ehk õppustel osalemine tasustamise alused. Kaitsevägi läheb üle rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel ennast õigustanud põhimõttele, kus lisatasu eritingimuste eest on võrdne kõigile, vaatamata auastmele. Suhtarvuna suurendab selline süsteem sissetulekut eelkõige madalama auastmega tegevväelastel, kes moodustavad õppustel osalejatest enamuse.

Alates 1. jaanuarist makstakse iga sõjaväelisel väljaõppel osaletud päeva eest tegevväelastele lisatasu 20 eurot, millele nädalavahetusel lisandub veel täiendavad 65 eurot.

Kaitseväes töötavatest riigiametnikest ja töötajatest tõusevad palgad alates jaanuarist 72 protsendil. Ametnike ja teenistujate põhipalka on tõstetud jooksvalt aastatel 2014–2015 ning neile palgatõusu määramisel võetakse arvesse eelkõige vastava valdkonna tööjõuturu konkurentsi.

Kaitseväe tegevväelaste arv on tänavu pöördunud tõusule. Kui veel 2014. aastal jäi tegevväelasi vähemaks 36 võrra, siis tänavu esimese kolme kvartaliga on kaitsevägi kasvanud juba 126 tegevväelase võrra. Riigikaitse arengukavas 2013-2022 oli 2015. aastaks plaanitud kaitseväkke 3271 tegevväelast, sellest plaanist ollakse veel maas 47 inimese võrra.