Ajaleht Wall Street Journal kirjutas, et ka Pariisi terrorirünnakute peamiseks kavandajaks peetaval Abdelhamid Abaaoudil on selja taga mitmeid kuritegusid, mille eest ta on kolm korda vangis istunud, vahendab Ilta-Sanomat.

Washington Post kirjutab aga, et Abaaoudil oli lähedane kontakt Brüsseli Molenbeeki linnaosas tegutsenud pisikurjategijate jõuguga.

Selle jõugu tegevuse hulka kuulusid turistide röövimine ja poevargused.

Seda juhtis 42-aastane Maroko päritolu Khalid Zerkani, keda jõugu liikmed kutsusid prantsuse keeles Papa Noël'iks ehk Jõuluvanaks. Võimude teatel jagas Zerkani noortele raha ja kingitusi, värvates neid sellega oma tegevusse.

Vargustega teenitud raha kasutati Süüriasse ja Iraaki sõdima minevate eurooplaste reisirahaks. Lisaks rahale loodab Islamiriik värvatud pisikurjategijate kaudu saada relvi.

Washington Posti teatel ei ole Euroopa võimud osanud hinnata pisikurjategijatest lähtuvat terroriohtu.

Zerkanit on seostatud vähemalt 30-40 inimesega, kes on läinud Belgiast Lähis-Itta võitlema.

Üks Zerkani värvatud noorukitest, 21-aastane Youssef rääkis võimudele, et teda õhutati turistide pagasit varastama. Saadud tulu eest lubati finantseerida „islamistlikke eesmärke“.

Washingtoni Posti teatel paistab Zerkani olevat suunanud oma värbamistegevuse noortele, kellel on juba varem kuritegelik taust.

Washington Post intervjueeris Molenbeekis elavat Faridi, kes on terroristide jaoks täiuslik värbamisobjekt. Marokost pärit Farid rääkiski, et tahab liituda Islamiriigiga, ning ta tundus kandvat käsirelva.

Farid rääkis, et Islamiriik on temasugustele noortele meestele ligitõmbav, sest nad usuvad, et leiavad grupi, kus saavad ennast kodus tunda.