Eesti-Poola lähedased suhted on olulised nii piirkondlikult kui ka NATO-s ja Euroopa Liidus, ütles Eesti president. Vastvalitud riigipeana tegi Andrzej Duda esimese välisvisiidi justnimelt Eestisse.

„Oleme sõbrad, kes saavad rääkida kõigil teemadel, olgu need kuitahes rasked,“ lisas Ilves. Tema ja Poola riigipea neljasilmakohtumine, mis eelnes töökohtumise ametlikule osale, oligi ülimalt avameelne ja aus vestlus.

Põgenikekriis on toonud Euroopa Liidu ristteele ja meie tuleviku määrab, kuhu me pöörame – Eesti on valinud solidaarsuse ja Euroopa Liidu ühtsuse suuna, kinnitas Eesti riigipea. Euroopat ja meist igaühte aitab edasi Euroopa-meelsus, rõhutas ta.

„Me kõik vastutame Euroopa eest, sõltumata sellest, kui kaua kuulub keegi Euroopa Liitu. Ärgem jagagem end vanadeks ja uuteks liikmeteks, vaid mõõtkem üksteist vastutustundlikkuse järgi,“ ütles president Ilves, jätkates: “Euroopa ees saab alati olema uusi väljakutseid, meis peab olema valmisolek nendega ühiselt tegeleda, nüüd näiteks ka Euroopa Liidu välispiiride tõhusama kaitse ja kontrolliga.“

Eesti ja Poola riigipea nimetasid NATO 2016. aasta Varssavi tippkohtumist aastakümne tähtsaimaks julgeolekupoliitiliseks sündmuseks, mis kinnistab alliansi heidustuspoliitika, sealhulgas pikaajaliselt roteeruvad liitlaste üksused NATO idatiival. President Ilvese hinnangul peaks heidutus hõlmama ka kübervaldkonda.

Presidendid rääkisid samuti olukorrast Donetskis ja Luganskis, kus Venemaa sõjaline kohalolek ei ole lõppenud. Riigijuhid kõnelesid Euroopa Liidu idapartnerlusest, mis tähendab Ukraina, Moldova ja Gruusia kestvat toetamist, kui need riigid jätkavad reformide teel.

Lisaks kõneles president Ilves Varssavis regionaalsest julgeolekust Euroopa Poliitikaanalüüsi Keskuse (CEPA) kõnekonverentsil, mis toimus koostöös Poola ühe mõjukama ajalehega Rzeczpospolita, mille peatoimetaja asetäitja Bartosz Węglarczyk modereers Eesti riigipea avalikku esinemist. Mullu detsembrist on president Ilves Kesk- ja Ida-Euroopa uuringutele pühendunud mõttekoja CEPA rahvusvahelise nõuandekogu liige.

Samuti osales Eesti riigipea president Duda juhitud rahvusvahelisel mälestusüritusel „Sõltumatus, solidaarsus, julgeolek: Lech Kaczyński ning Kesk- ja Ida-Euroopa“, millega meenutati Poola endise presidendi Lech Kaczyński välispoliitilist tegevust Euroopa Liidu idapartnerite lõimumisel, meie piirkonna julgeoleku kindlustamisel ning Kesk- ja Ida-Euroopa demokraatlike riikide mõjukuse tugevdamisel. Talle kuulub ka ütlemine: solidaarsus on oskus seista enda huvide eest ja samas kõnelda teiste kaitseks, isegi kui see ei ole otseselt minu huvides.