President Toomas Hendrik Ilves meenutas Varssavis Smolenski lennuõnnetuses hukkunud Poola endist presidenti Lech Kaczyńskit, kes Ilvese sõnul näitas Eesti vastu üles solidaarsust, mida Eestis hakati aastate jooksul üha rohkem hindama. Ühe näitena sellest nimetas Ilves pronksiöö järel Poolast saadetud veekahureid.

„Kõige tähtsam on see, et Lech Kaczyński oli tõeline sõber. Me jagasime samu väärtusi – ta oli põhimõtteline inimene. Omada sellist kolleegi Euroopas on midagi inspireerivat,“ ütles Ilves Kaczyńskile pühendatud konverentsil Poola portaali wPolityce teatel.

„Päev pärast Venemaaga seotud rahutusi Eestis helistas Lech Kaczyński ja ütles: „Ma saadan teile mõni tuhat politseinikku abiks.“ Ma ütlesin, et pole vaja, aga president saatis meile tehnikat, veekahureid. (…) President Kaczyński näitas meie vastu üles solidaarsust – see on see, mida me aastate jooksul ühe rohkem hindasime,“ rääkis Ilves.

Politsei- ja piirivalveamet kinnitaski, et lisaks 2009. aastal Soomest ostetud veekahurile kuulub politsei erivahendite parki veel üks, Poolast pronksiöö järel Eestisse jõudnud veekahur. "2007. aastal pärast aprillirahutusi jõudis Poolast Eestisse veekahur, mis on tänaseni töökorras ja vajadusel kasutusvalmis," ütles Delfile PPA pressiesindaja Tuuli Härson.

Poolast tulnud veekahuri kohta liikus küll ebajärjepidevat folkloori, aga pigem on avalikult jäänud mulje, et Eestis on vaid üks selline sõiduk.

2009. aastal Soomest ostetud halli sõidukit on aeg-ajalt nähtud erinevates Eesti paikades liikumas, näiteks mõnele õppusele sõites. Tänavu sügisel aga hakkas Tallinna tänavatel põgusalt silma ka tumeroheline Poolast toodud Jelcz Hydromil. Registreerimisnumbri taustakontroll näitab muuseas, et sel masinal pole kehtivat tehnoülevaatust. Hiljuti vajas Tuuli Härsoni sõnul remonti selle pidurisüsteem.

2007. aasta aprillirahutuste ajal pidi Eesti politsei Lätilt veekahuri laenama. Soomest tellitud sõiduk maksis 2009. aastal umbes 75 protsenti tuletõrjeauto hinnast. Toona maksis uus päästeauto sõltuvalt varustusastmest 320-385 000 eurot.