29. novembril Tondiraba jäähallis toimunud Keskerakonna XV kongressil muudeti erakonna põhikirja. Kõnekaimaks muutuseks oli, et kuriteos süüdimõistmine ei tähenda enam automaatset parteist väljaarvamist, vaid juhatus saab enda motiveeritud otsusega kriminaalkaristuse saanud liikme erakonnast välja arvata.

Kongress võttis vastu kõik otsused. Põhikirjamuudatuste poolt oli 410, vastu 21, erapooletuid 5 delegaati ehk kokku osales hääletusel 436 keskerakondlast.

Kongressi mandaatkomisjoni aruande kohaselt oli Tondiraba jäähalli tulnud 1051 saadikut 1090st. Just see koht tekitas küsimuse ühel Keskerakonna liikmel (nimi toimetusele teada): kas põhikirjamuudatuse hääletusel osalejate arv oli piisav ning kas hääletus oli seaduslik. Ta pöördus Keskerakonna Harju piirkonna juhatuse poole.

Erakonna põhikirjas seisab, et kongress on otsustusvõimeline, kui sellest võtab osa üle poole kongressi saadikutest. Kui muidu tehakse kongressil tähtsad otsused poolthäälteenamusega, siis Keskerakonna põhikirja muutmise otsus tehakse osalejate kahekolmandikulise häälteenamusega. "Seega, et põhikirja muutmine oleks seaduslik, pidanuks põhikirja muutmise poolt hääletama rohkem kui 600 kongressil osalenud saadikut," selgitas keskerakondlane. Sama arvestuse kohaselt oleks pidanud Keskerakonna põhikirja hääletusel osalema 545 liiget.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ütles Delfile, et on teadlik ühe keskerakondlase saadetud kirjast, kus seatakse kahtluse alla erakonna põhikirjamuudatuste seaduslikkus. "Kongress on otsutusvõimeline, kui on kohal üle poole delegaatidest, meil oli kohal üle 90% delegaatidest. See, kas kongress oli otsustusvõimeline, selles ei ole üldse küsimust."

"Põhikirja muutmine oli seaduslik, sest selle poolt hääletas 410 delegaati hääletusel osalenud 436-st delegaadist. See on 94 protsenti ja seega üle 2/3 hääletajatest," kinnitas ka Keskerakonna pressisekretär Taavi Pukk.

Olukorras, kus Keskerakonna põhikiri annab võimaluse mitmesugusteks eri tõlgendusteks, on Toobali sõnul võimalik kahe aasta pärast esitada kõigil piirkonna esindajatel oma ettepanekud ka põhikirja (sõnastuse) muutmiseks. Omaette küsimuseks jääb, miks ei osalenud põhikirja muudatushääletusel ülejäänud kongressile registreeritud 615 saadikut.