"Meie kliimas võivad teeolud muutuda minutitega. Panustame sellesse, et vastav info jõuaks ka sõidukijuhtideni sama kiiresti," kommenteeris Maanteeameti arendustalituse projektijuht Kristjan Duubas.

Teated põhinevad 28 suurematel põhimaanteedel paikneva teeilmajaamade poolt tuvastatud jää hoiatusel. Teepinna seisundi infot edastavad teeilmajaamad paiknevad valdavalt Tallinn-Narva, Tallinn-Tartu-Võru-Luhamaa, Tallinn-Pärnu-Ikla, Tallinn-Paldiski ja Tallinna ringteel.

Teeilmajaamad paiknevad orienteeruvalt paarikümne kilomeetrise vahemaa järel, mis on ka mujal põhjamaades tavapärane. Teeilmajaama läheduses olles ilmub Waze'i kasutajale hoiatus kas jää tekkimise ohust või juba teel olevast jääst, vastavalt "jää võimalus maanteel" või "jää maanteel". Sellise teate saamisel tuleks vähendada kiirust, hoida suuremat pikivahet ning vältida mistahes järske manöövreid. Jäisel teel võib auto pidurdusteekond harjumuspärase kuiva asfaldiga võrreldes kümnekordistuda.

Tasub kindlasti meeles pidada, et teeilmjaama teave libedusest on täiendavaks infoks ja ainult sellele tugineda ei ole mõistlik. Juhil tuleb ikka ise olude põhjal sõiduvõtted valida.

"Waze on Eesti sõidukijuhtide seas väga populaarne ning seda enam on meil heameel, et oleme leidnud rahvusvahelise koostööpartneri, kes tahab oma teenust pidevalt parendada ning on valmis meie soovidega kaasa tulema. Waze'i jaoks oleme meie oluline liiklusinfo omanik, unikaalse andmepanga ja maailma mastaabis väga kiire reageerimisega riigiasutus. Omavahelises koostöös vahendame andmeid ja kogemusi, raha ei liigu ning keegi arveid ei esita," lisas Duubas.

Taustainfo:

Maanteeameti andmepank koondab mitmesugust infot liikluspiirangute, teetööde ja teeolude kohta. Andmepank koondab avalikku teavet ning kogu info on teenusepakkujale andmepangaga liidestumisel reaalajas vabalt kättesaadav. Alates selle aasta suvest jõuab andmepangast info lisaks Manteeameti enda liiklusinfoportaali Tark Tee ja Waze'i ka Delfi kaardile.

Waze on rahvusvaheline tasuta nutitelefonis kasutatav navigatsioonirakendus. Eestis on Waze'i kasutajaid hinnanguliselt kümneid tuhandeid.