Vestlusringis arutlesid Eesti Päevalehe, Delfi ja Maalehe läbiviidud sarja "Eesti Mõjukad 2015" üle poliitika.guru toimetaja Andreas Kaju, kommunikatsiooniekspert Liisa Past ja Praxise analüütik Hille Hinsberg.

"Kahtlemata on see tuntud inimeste edetabel ja kahtlemata on tegemist inimestega, kes on Eesti elus ühel või teisel viisil arvamusliidrid," rääkis Liisa Past ja lisas, et esimeses osas on inimesed, keda me kuulame sellepärast, kes nad on. "Teises pooles on rohkem neid, keda me kuulame sellepärast, et me teame, et neil on väga konkreetne kompetentsus või ekspertsus," selgitas kommunikatsiooniekspert.

Andreas Kaju ei arva, et mõjukate edetabel peegeldab tegijate ideoloogilisi kaalutlusi või sättumust, vaid et see taaskord toodab seda arvamust, et Päevalehel on mingisugused ideoloogilised eelistused. "Ma arvan, et see, et need edetabelid kukkusid sellised välja, et poliitikute edetabelis oli kuus sotsi ja kolm keskerakondlast Eesti kõige mõjukamad poliitikud, tingis teie metodoloogia, mitte kallutatus," leidis ta, lisades, et pigem peaks arutama, miks see tabel koostati ja seejärel arutlema metodoloogia üle.

Hille Hinsbergi hinnangul ei olnud mõjukate sari päris ajakirjanduse jaoks, vaid pigem turundustoode. "See on tuntud inimeste tuntuse taastootmine ja nende arvamusliidrite, niivõrd, kuivõrd kogu see nimekiri neid sisaldab, positsiooni taastootmine," rääkis Praxise analüütik.

Samas küsis Hinsberg, kas mõjukate projektiga taheti teha neid inimesi avalikkuse jaoks tuntumaks või avada nende tegusid ja saavutusi numbrilise koha kaudu ning avaldas lootust, et tegemist polnud lihtsalt tabelite tegemisega.

#mojukad