Vallavanem Alvar Ild (Reformierakond) saab vallavolikogus täna heaks kiidetud otsuse kohaselt heade töötulemuste eest 2015. aasta teisel poolaastal preemiat 1700 eurot.

Samuti arutas vallavolikogu tänasel istungil abivallavanematele heade töötulemuste eest preemia maksmist. Abivallavanem Oliver Liidemann (Keskerakond) saab 1300 eurot, abivallavanem Margus Kruusmägi (Reformierakonna nimetatud) 1350 eurot, abivallavanem Mati Mätlik (valimisliit Parteivaba Viimsi) 1100 eurot ja abivallavanem Margus Talsi (SDE) 1350 eurot.

Viimsi valla kommunikatsiooni- ja arendusjuht Liia Ringo kommenteeris Delfile täna hommikul, et vallavanema ja abivallavanemate tasude teemat ei otsusta mitte Viimsi vallavalitsus, vaid vallavolikogu. "Vastavasisulist otsust ei ole seni vastu võetud, seega ei saa me teemat kommenteerida," teatas Ringo enne istungit.

Pärast preemiate maksmise kinnitamist saatis Ringo Viimsi vallavolikogu ja -valitsuse ühise kommentaari, milles selgitas, et aasta lõpus on Viimsi vald otsustanud tunnustada neid teenistujaid, kes oma igapäevaülesannetena kokku lepitust rohkem on panustanud.

Volikogu eelnõudest ega ka hiljem saadetud vastusest ei nähtu, millised on need "väga head töötulemused".

"Tunnustamisel lähtub vald praeguse vallavalitsuse eestvedamisel klassikalisest organisatsiooni juhtimisest, kus tasu määratakse konkreetse inimese töö tulemuste põhjal. Tegemist ei ole kindlaks määratud aastapreemiaga või kolmeteistkümnenda palgaga ehk tunnustuse suurus sõltub tehtud panusest," sõnas Ringo.

"Preemia suuruse vallavanemal ja abivallavanematel, kes tänaseks meeskonnana ametis on olnud umbes kolmveerand aastat [ametis on oldud veidi üle kuue kuu – toim.], otsustab vallavolikogu, lähtudes samuti iga isiku panusest," lausus Ringo.

"Tänasel volikogu koosolekul võeti ettepanek küll vastu, kuid kuna kõiki aspekte on keeruline kirja panna, siis pakume võimalust tulla valda kohapeale uurima, mis vahepealsel ajal vallas on muutunud. Juhin tähelepanu, et ettepanek viia otsustustasand preemiate küsimuses vallavalitsusest volikokku tuli praeguselt vallavalitsuselt. Varasemalt vallajuhtide preemiate küsimusi volikogu tasandil otsustatud ei ole."

Praegune vallavalitsus sai ametisse mais, kui kukutati IRLi liige Jan Trei juhitud vallavalitsus. Täpsemalt astusid Trei ja toonane volikogu esimees Priit Robas tagasi 22. mail. Trei kommenteeris, et tänane koalitsioon on mõelnud eelkõige sellele, kuidas vallamajas ja valla äriühingutes omad inimesed pukki saada.

Viimane poolaasta vallavalitsemist on tähendanud Trei sõnul vallavanema ja abivallavanemate tuntavat palgatõusu, maamaksutõusu ja paljude põhjendamata ametikohtade loomist, kuhu on palgale võetud ilma konkursita Keskerakonna liikmed.

Koalitsiooni üks esimestest otsustest on Trei sõnul olnud tõsta kõigepealt vallavalitsejate palku. Vallavanema töötasuks määrati 3840 eurot kuus senise 3200 euro asemel ja abivallavanemate kuupalgaks on uue määruse kohaselt 3072 eurot kuus, varasemalt jäi abivallavanemate palgaks ligikaudu 2500 eurot.

"Lisaks on valla äriühingute palgale võetud tänaseid koalitsiooniliikmeid, kellel puudub vastav haridus, et äriühingutest sisulist tööd teha. Volikogu liikmed lihtsalt võtavad ilma tööd tegemata palka välja. Sellist käitumist võib pidada valla maksumaksja raha omastamiseks. Selliseid näited on Viimsi Halduses ja Viimsi Vees," kritiseeris Trei.

"Oktoobrikuu volikogus otsustas koalitsioon juurde luua vallavalitsusse sisulisi põhjendusi toomata seitse uut ametikohta. Viimsi vallamajas hakkab senise 60 inimese asemel töötama 68, mis tähendab, et ametnike hulk suureneb märkimisväärne 13 protsenti," lisas Trei.