Aafrika mandri läänerannikul paiknev väike ja kitsas riik, mis oli kuni 1994. aasta sõjaväelise riigipöördeni oma poliitiliselt stabiilse olukorra tõttu heas kuulsuses, seab end selle otsusega islamivabariikide sekka nagu Iraan ja Afganistan.

„Seoses riigi religioosse identiteedi ja väärtustega kuulutan ma Gambia islamivabariigiks,“ teatas Jammeh riigitelevisiooni eetris. „Kuna enamuse riigi elanikkonnast moodustavad moslemid, ei saa Gambia jätkata koloniaalpärandi kandmist.“

Gambias elab 1,8 miljonit inimest, kellest 95% on moslemid. Jammehi kinnitusel on ka usuvähemustel võimalik jätkata oma religiooni praktiseerimist.

Gambia relvajõudude kunagine ülemjuhataja Jammeh, kes on riiki juhtinud alates 1994. aasta sõjaväelisest riigipöördest, on rahvusvahelisel areenil silma paistnud üllatavate väljaütlemistega.

2007. aastal teatas väikeriigi president, kel pole mingit meditsiinilist haridust, et ravib aidsi ja seda kõigest kolme päevaga. “Ma pole mingi nõidarst,” tsiteeriti valitsuse teadaandes presidenti, kelle sõnul suudab ta “ulatuslike teadmistega traditsioonilisest taimeteraapiast” ravida ka näiteks astmat.

Alles aasta varem tühistas valitsus soovituse, et aidsihaiged saavad abi lihtsalt peeti, küüslauku ja oliiviõli süües.