Viimastel nädalatel on Lõuna-Eestis varastatud kolm hinnalist sõiduautot, mille osas on alust kahtlustada, et tegu on rahvusvahelise organiseeritud grupi poolt toime pandud vargustega. Novembrikuus varastati Elvas Valga maanteel maja hoovist sõiduauto BMW ning Viljandi vallas sõiduauto Porsche. Kummagi vargusega tekitati enam kui 60 000 euro suurune kahju. Lisaks varastati 2. detsembril Ülenurme vallas eramaja eest sõiduauto Toyota väärtusega umbes 54 000 eurot.

Pikaajalise uurimise tulemusel pidasid lõuna, lääne, põhja prefektuuri ja keskkriminaalpolitsei ametnikud 28. oktoobril Pärnu-Ikla maanteel kinni kaks välisriigi kodanikku, keda seostatakse mitmete hinnaliste sõidukivargustega Eestist. Meeste kinnipidamisel avastati nende sõidukist erinevaid elektroonilisi ja mehhaanilisi seadmeid, millega häiresüsteeme neutraliseeritakse ja sõidukeid käivitatakse. Kohtu loal viibivad mehed eeluurimise ajal vahi all. Uurimine sama autovaraste ühenduse seni vabaduses olevate liikmete aga ka teiste grupeeringute väljaselgitamiseks ja tabamiseks jätkub. Selle nimel tehakse tihedat koostööd nii siseriiklikul tasandil aga ka Läti ja Leedu politseiga. Eesti kõrval on analoogsed kuriteod probleemiks nii Balti riikides kui ka mujal Euroopas.

Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo juht Meelis Saarepuu rõhutas, et tegu on ohtlike põhjaliku ettevalmistusega autovarastega. Seni kogutud andmetele tuginedes võivad nad olla relvastatud. „Märgates kahtlast tegevust enda või naabri õuel tuleb igal juhul vältida vahetut sekkumist, et ennast mitte ohtu panna ning kutsuda hädaabinumbril 112 abi,“ soovitas ta. Saarepuu lisas, et sõidukivargustel kasutatakse tehnikavahendit, mis teeb kahjutuks sõiduki alarmi, avab masina uksed mõne sekundiga ning aitab sõiduki kiirelt ka käivitada. Kurjategijate kasutuses oleva tehnikaseadme töökindluse tagab, kui omanik on sõiduki originaalvõtmed jätnud eramu eesruumi, välisukse vahetuslähedusse. Sellisest kaugusest saab seade sõidukivõtmelt hõlpsasti signaali kätte. „Selleks, et sellisel viisil vargust ennetada, tuleks võimalusel sõidukit hoida lukustatud garaažis, kõrvaliste isikute vaateväljast eemal,“ jagas Saarepuu nõu. Enne kuriteo toimepanemist võivad isikud liikuda välismaise registreerimisnumbriga sõidukiga erinevates elamurajoonides, et varastatav sõiduk välja valida. Nähes mõnes piirkonnas liikumas välismaise registreerimisnumbriga sõidukit, tuleks selle number ja mark üles kirjutada ning info kohe politseile edastada.

Autovaraste huviorbiidis on uuemad ja hinnalisemad sõidukid, markidest on jätkuvalt eelistatumad Honda, BMW ja Toyota. Viimastel nädalatel varastatud sõidukite väljalaskeaastad jäävad vahemikku 2011-2015, kuid välistatud ei ole ka vanemate sõidukite vargused, mille võtmete hankimiseks võidakse püüda elamutesse sisse murda.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Aro Siinmaa rõhutab, et kurjategijate tabamine on kahtlemata äärmiselt oluline ning politsei ja prokuratuur tegutsevad selle nimel täiendatud jõududega ööpäevaringselt, kuid see ei tohi toimuda ühegi autoomaniku elu ja tervise hinnaga. "Iseseisvalt kurjategijatele vastu astudes riskib omanik viga saamisega, samas saavad kurjategijad auto kätte ja pääsevad põgenema. Kõige kindlam viis tagada ühtaegu oma tervise ja vara säilimine ning kurjategijate tabamine, on võtta varastele märkamatult ühendust häirekeskusega ning edastada kurjategijate asukoha ja tegevuse kohta võimalikult detailset teavet," ütles prokurör.